Как да разпознаете и да реагирате на менопаузата
Време за четене: ... минути

Горещи вълни, нощни изпотявания, разстройство на съня, промени в настроението и сексуални дисфункции…това са менопаузални сиптоми, чиято поява е очаквана от жените, наближаващи 50 години, но не и от 30- или 40-годишните. И все пак, около 2% от жените навлизат в менопаузата преди да навършат 40. Медицински това състояние се означава като преждевременна или ранна менопауза и се очаква броят на засегнатите жени да нараства.

Преждевременната менопауза се счита за предизвикано състояние – засяга предимно жени, наследствено обременени, преминали през химиотерапия, радиационни облъчвания или други подобни терапевтични процедури. Като възможни, макар и второстепенни, причини за по-ранно от нормалното навлизане на жените в менопауза, се разглеждат и някои чисто житейски фактори като тютюнопушенето, напрегнатото и стресиращо ежедневие и др.

Разпознаване на знаците настъпващата менопауза

За съжаление, не е възможно да се констатира навлизането в менопауза с помощта на тест или изследване. Много млади дами считат периодично усещаните горещи вълни за притеснителен симптом, но в болшинството от случаите те са само плод на моментна реакция на организма към условията на средата и нямат общо с възрастовите изменения в организма. За най-показателен признак за настъпваща менопауза се счита липсата на менструация за период от около година, или появяването й през големи интервали, появата на обилни нощни изпотявания, непрекъснати промени в настроението и загуба на сексуалното влечение.

Banner shop

При наличие на някои от симптомите на менопауза, дори при по-млада възраст, най-добрият начин да се забави прогресията й и да се запази фертилитета на женския организъм, е като се приемат средства, които да регулират баланса на женските полови хормони. Максимална ефективност, без странични ефекти, се постига с приема на фитоестрогенни продукти.

С прием на фитоестрогени не са налице рисковете, придружаващи прилагането на хормон-заместителната терапия. Именно поради тази причина днес все повече специалисти препоръчват употребата на продукти Феминорм като природна алтернатива на хормонални препарати.

borola
Сподели: