Време за четене: ... минути

Измерването на костна плътност е неинвазивен и напълно безопасен метод за определяне риска от фрактури. Всеки човек е желателно да си направи такова изследване като превантивна мярка срещу развитието на остеопороза – най-често срещаното костно заболяване.

Защо и как се измерва костната плътност?

С хода на възрастта костите ни стават все по-крехки и чупливи. При възрастните хора дори леко падане може да доведе до сериозни фрактури. Затова е нужно да се правят профилактични изследвания за отчитане на костната плътност и при необходимост да се вземат мерки за заздравяване на опорно-двигателната система.

Костна плътност се измерва по метода на т.нар. костна дензитометрия. Използва се специален апарат – остеодензитометър, с който се отчита плътността на костите най-често в областта на предмишницата, тазобедрената става или прешлените. Изследването е безболезнено, ненатоварващо и отнема около 20 минути. Не изисква специална подготовка. Достатъчно е единствено да се избягва приема на богати на калций храни и медикаменти ден преди провеждането му.

Banner shop

За кого е най-необходимо изследване на костна плътност?

Превантивно отчитане на костната плътност е необходимо да си направи всеки – и жените, и мъжете. Най-голяма нужда от това изследване имат хората, изложени на рискови фактори, които повишават загубата на костно вещество. Тези хора са:

– жени в менопауза

– жени с естрогенов дефицит в млада възраст

– хора с фамилна анамнеза за остеопороза

– лекуваните с кортикостероидни препарати

– пушачите

– страдащите от хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза)

– хората, които не приемат достатъчно калций с храната си

– водещите заседнал начин на живот

В помощ на хората, които желаят да проверят здравината на костите си, програма Женско здраве (Femicare) организира безплатно измерване на костна плътност в град Севлиево. То ще се проведе на 24 юни в сградата на Булбанк в Севлиево от 15 часа.

 

borola
Сподели: