безсъние при менопауза

Време за четене: минути

Невровегетативни симптоми при менопауза – това без съмнение са едни от най-ранните, характерни и мъчителни оплаквания на жените.

В статията ще прочетете:

Невровегетативните изменения в женския организъм започват първоначално в пременопаузата/перименопаузата (периодът преди менопаузата). Най-интензивни са през първите 2 години на същинската менопауза, след което бавно отшумяват с годините.

Има няколко теории за патофизиологията на невровегетативните менопаузални симптоми. Най-популярната е тази, според която в основата на всичко стои характерният за менопаузата дефицит на естрогени и на някои естрогенни метаболити.

Най-честите невровегетативни симптоми през менопаузалния период включват топли/горещи вълни, безсъние, тревожност и депресия. Именно на тях ще се спрем по-подробно в следващите редове.

Невровегетативни симптоми при менопауза – на фокус са топлите / горещите вълни

Горещите вълни са бреме за поне 75% от жените над средна възраст в същинска менопауза. Срещат се и при 2/3 от дамите в пременопауза. Широката разпространеност отрежда на топлите вълни първо място сред най-често срещаните симптоми на менопауза въобще.

Зад популярното наименование „горещи вълни“ се крие внезапен прилив на топлина, който залива горната част на тялото (главно лицето, врата и гърдите). В голяма част от случаите усещането е придружено от изпотяване, ледени тръпки, сърцебиене, безпокойство и зачервяване на кожата.

Горещите вълни се появяват както през деня, така и през нощта, когато са съпътствани от по-обилно изпотяване, а нерядко и от проблеми със съня.
Честотата и тежестта на оплакванията могат да варират значително от жена до жена. Обикновено неразположенията продължават от 30 секунди до няколко минути и се повтарят на неравномерни интервали.

Статистиката сочи, че повечето жени, които съобщават за горещи вълни, ги изпитват всекидневно. И още малко любопитни данни. Средно симптомите на горещи вълни продължават над 7 години като някои жени ги имат повече от 10 години. Дискомфортът нарушава качеството на живот и работоспособността.

Освен естрогенният дефицит като причина за поява на топли вълни през менопаузата се посочват още:

  • повишена тревожност
  • излишни килограми
  • някои заболявания (болести на щитовидната жлеза, метаболитни нарушения, инфекциозни и вирусни инфекции)
  • непоносимост към дадена храна
  • определени медикаменти (хормонални препарати, болкоуспокояващи и антидепресанти)
  • злоупотреба със стимулиращи вещества (алкохол, никотин, кофеин)
  • странични ефекти от лечението на злокачествени заболявания

Горещите вълни не бива да се подценяват и омаловажават. Въпреки че не застрашават живота и здравето, те крият своите рискове. Напоследък има все повече данни, че топлите вълни повишават опасността от сърдечни и костни проблеми.

За щастие, силата и честотата на горещите менопаузални вълни значително могат да бъдат намалени с промени в начина на живот.

Има се предвид следното:

  • борба със зависимостта (алкохолизъм, тютюнопушене)
  • постигане на здравословно тегло
  • намаляване на тревожността
  • носене на подходящо облекло
  • избягване на пикантните храни и подправки, алкохолните и кофеиновите напитки

Съществуват доказателства, че някои алтернативни практики също оказват положителен ефект при топли вълни през менопаузата.

Примери за такива са:

  • когнитивно-поведенческа терапия
  • хипнотерапия
  • медитация
  • акупунктура (независимо дали лазерна, аурикуларна или електрическа)

Безсъние при менопауза

Безсънието, още наричано инсомния, нееднократно е оценявано от жените като най-неприятния симптом на менопаузата. Мнозинството дами дори го намират за много по-мъчително от горещите вълни.

То може да е краткосрочно/остро (в рамките няколко дни и седмици) или дългосрочно/хронично с продължителност минимум 3 пъти седмично за повече от 3 месеца. Друга причина (освен естрогенния дефицит), която потенциално води до появата му в менопаузалния период, е приливът на горещи вълни нощем. За това си има логично обяснение – женският организъм невинаги успява бързо да се възстанови от резките скокове в телесната температура в резултат на топлите вълни.

Още фактори за поява на инсомния през менопаузата са:

Тревожност и депресия
Връзката между хроничната тревожност и безсънието е била обект на редица научни проучвания и вече е доказана неоспоримо. Почти всяка жена в менопауза е имала случаи, в които дълго време не е могла да заспи, подвластна на различни тревожни емоции. Подобни моменти са неизбежни. Когато обаче хронифицират и редовно възпрепятстват съня, могат да имат сериозно негативно влияние върху начина на живот.

Някои лекарствени средства
Това са голяма част от лекарствата, отпускани с рецепта (антидепресанти, кортикостероиди, тиреоидни хормони, медикаменти за високо кръвно налягане).
Други медикаменти, които също могат да окажат негативно влияние върху съня на менопаузалните жени са болкоуспокояващите, диуретиците и хапчетата за отслабване.

Неврологични проблеми
Тук се визират състояния като сънна апнея, синдром на неспокойните крака и нарушения на циркадния ритъм, свързани с работата нощем.

Симптомите и усложнения от безсъние най-често включват:

  • трудно заспиване, в т.ч. неуспешни опити за намиране на удобна поза за сън
  • често събуждане през нощта и неспособност за повторно заспиване
  • затруднения с изпълнението на всекидневните задачи, влошена памет и концентрация
  • прекомерна сънливост през деня, лесна раздразнимост, депресия или безпокойство
  • повишена умора и понижена енергия през деня

Инсомнията като цяло, а и в частност – в менопаузалния период, изобщо не е нещо безобидно. Хроничното безсъние се свързва не само с липса на тонус, сънливост през деня, влошена памет, затруднена концентрация и намалена работоспособност. То е рисков фактор за сериозни здравословни проблеми. Такива са преждевременно стареене, хормонален дисбаланс, диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, дори някои видове рак.

Добрата новина е, че безсънието през менопаузата може да бъде преодоляно. За целта е необходимо осигуряване на подходящ режим на сън и хранене, както и на здравословен микроклимат в спалнята.

Важно е менопаузалните жени да:

  • лягат и стават по едно и също време всеки ден
  • спят в тиха и добре проветрена стая с температура около 18 °С
  • имат удобен матрак и възглавница
  • избягват обилната вечеря и спортуването непосредствено преди лягане
  • ограничат, доколкото е възможно, енергизиращите напитки, алкохола и тютюнопушенето
  • НЕ използват електронни устройства в леглото
  • се въздържат от гледането на много телевизия преди сън

Тревожност и депресия – невровегетативни симптоми, които се отразяват негативно върху емоционалното и психическото здраве през менопаузата

Тревожността и депресията са сред големите здравни проблеми при менопаузалните жени.
По своята същност и двете състояние са емоционални прояви на стреса. Смята се, че ниските нива на серотонин и други невротрансмитери като допамин и епинефрин са фактори за възникването им. Границата помежду им невинаги е ясна, което ги прави трудно различими особено за окото на неспециалиста. И все пак разлики има и то съществени.

Тревожността е естествена човешка емоция, която предпазва от възможни заплахи. Тя често се проявява като безпокойство или притеснение. В проблем се превръща, когато предизвиква постоянни образи, мисли, идеи за ужасни неща, които биха могли да се случат в бъдеще. Всичко това поражда истински страх от промяна, несигурност при взимане на решения, чувство, че нещо лошо ще се случи.

Депресията на свой ред е провокирана от минали и настоящи обстоятелства. Тя е психическо или душевно разстройство, свързано с дълготрайно чувство на тъга, апатия, песимизъм или отчаяние. Когато симптомите са дълготрайни, засегнатият може да се затвори за външния свят и буквално да абдикира от живота.
Тревожността и депресията са по-често срещани при жените (особено през менопаузалния период). Причини за това не липсват. Може би най-важните сред тях (освен хормоналният дисбаланс) са лични, семейни или служебни проблеми, както и прекаленото излагане на стрес.

Хубавото е, че макар и трудно, всяка жена в менопауза има потенциала да се справи с тревожността и депресията.

За това много помагат:

  • редовните физически упражнения
  • здравословен хранителен режим с повече източници на витамин В и калций
  • разходките сред природата
  • пълноценната почивка
  • любимите дейности
  • воденето на дневник за по-добро осъзнаване на чувствата

Прием на фитоестрогени – най-вярното решение при невровегетативни симптоми при менопауза

Фитоестрогените са природни аналози на основния женски хормон естроген. Те са разумна алтернатива на хормоналните лекарства и на хормонозаместителната терапия (ХЗТ). Свързват се селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени. Така възстановяват по естествен и безопасен начин баланса в женския организъм и помагат за трайното овладяване на невровегетативни и невропсихични симптоми като топли/горещи вълни, безсъние, тревожност и депресия.

За оптимален резултат при избора на фитоестрогени е изключително важно да се търсят екстракти с пълен набор от изофлавони.

Сподели:
Banner shop