менопауза и сън

Време за четене: минути

Менопауза при жените е естествен период от живота, който бележи края на репродуктивните способности. Състоянието е познато още като „климактериум“ и „климакс“.

Средната възраст, на която настъпва естествената менопауза, е между 50-51 години.

Етапът е белязан от редица физически и емоционални промени, които ако не бъдат взети под внимание, биха могли да доведат до сериозни последствия за здравето.

В статията ще прочетете:

Фази на менопаузата

Климактериумът не идва отведнъж, а постепенно, като се различават 3 отделни етапа – пременопауза (перименопауза), същинска менопауза и постменопауза.
Пременопаузата е периодът непосредствено преди менопаузата. Обикновено започва след 45-годишна възраст и продължава между 2 и 6 години. Това е времето на първите климактерични промени.

За същинска менопауза се говори, когато жената окончателно губи репродуктивните си способности. Отличителен признак, по който може да се съди за настъпването ѝ, е липсата на менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца. Възможно е да бъде естествена, преждевременна или индуцирана (принудително предизвикана). Естествената се дължи на остаряването на организма и спада в производството на женските полови хормони естроген и прогестерон. Индуцираната е следствие от приложена терапия заради заболяване. Най-разпространена е тази в резултат на хистеректомия (отстраняване на матката), оофоректомия (отстраняване на яйчниците), химио- и лъчетерапията.

За преждевременна се приема менопауза преди 40-годишна възраст. Причините за настъпването ѝ все още се търсят.

Постменопаузата, както подсказва името, е периодът след менопауза. През него колебанията в секрецията на естроген спират, но нивата са много по-ниски от обичайното. Менопаузалните симптоми са по-слабо изразени, обаче настъпилият естрогенен дефицит е предпоставка за редица сериозни здравословни проблеми. Примери за такива са затлъстяване, високо кръвно налягане (артериална хипертония), сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и др.

Менопаузални смущения

Менопаузалните смущения могат да варират в широк диапазон и да се различават от жена до жена (някои дами страдат повече от други). И все пак, най-често срещаните смущения и оплаквания са от:

  • горещи (топли) вълни
  • нощно изпотяване
  • тревожност
  • депресия
  • сънни нарушения
  • чести промени в поведението и настроението
  • вагинална сухота
  • понижено либидо
  • покачване на теглото
  • газове и подуване на корема
  • гадене
  • изтъняваща и падаща коса
  • суха кожа
  • крехки и чупливи кости
  • неволно изпускане на урина

Голяма част от симптомите не застрашават пряко живота, но са доста неприятни. При липса на адекватен контрол дискомфортът може да се задълбочи и качеството на живот сериозно да се влоши. С оглед на казаното дотук е желателно редовно да се посещава специалист по женско здраве. Именно той е човекът, който назначава прегледи и изследвания, с чиято помощ се прави анализ и оценка на здравното състояние. След консултация жените обикновено са насочвани към колоноскопия, мамография, изследване на липиден профил, преглед на щитовидна жлеза.

Трайни последици, свързани с менопауза при жените

Поради естрогенния дефицит опасността от по-сериозни здравословни проблеми при дамите се увеличава през менопаузалния период.

Рисковете за здравето включват:

Сърдечно-съдови заболявания (основна причина за преждевременна смърт в световен мащаб)
Сърдечно-съдовите заболявания заплашват голям процент от жените в менопауза поради една съществена причина. Това е настъпващият естрогенен дефицит. Естрогенът има благоприятен ефект върху стените на артериалните съдове. Той поддържа еластичността им и помага за това те да се отпускат и свиват, поддържайки кръвното налягане в норма. Отслабващата секреция на естроген през климактериума се асоциира с втвърдяване на артериите и допълнително натоварване на сърдечния мускул. Респективно се повишава рискът от увреждане на кръвоносните съдове или на сърцето.

Остеопороза
Прогресивно заболяване на скелета, което се характеризира с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан. Резултатът от тези промени е слаби и крехки кости. В някои случаи дори и леко натоварване може да доведе до счупване. Едни от най-честите фрактури са в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Атрофия на лигавиците и свързаните с това проблеми от сексуално естество (усещане за болка по време на полов акт, намалено сексуално желание)
Нарушенията в сексуалния живот могат да се отразят на емоционалното състояние на жените и да ги накарат да се чувстват потиснати, раздразнени и депресирани.

Други здравни рискове, свързани с менопауза при жените

При някои жени в менопауза могат да се появят и следните смущения:

Уринарна инконтиненция
Зад тази диагноза се крие невъзможността за контрол на уринирането и неволево изпускане на урина. Проблемът е често срещан, неприятен и особено смущаващ. Подкопава женското самочувствие. Може да доведе до затваряне в себе си и избягване на социалните контакти.

Нежелано наддаване на тегло
Дефицитът на естроген не е единственият виновник за трупане на мазнини и покачване на теглото при менопаузалните жени. Голяма роля играят и фактори като загуба на мускулна маса, заседнал начин на живот, намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Изследване на хормони за установяване на настъпила менопауза

Както вече беше посочено, същинската менопауза настъпва при липса на менструация в продължение на 12 последователни месеца. За по-голяма сигурност по препоръка на гинеколога може да бъде направено изследване на хормони.

За да се потвърди наличието на менопауза, се назначават кръвни тестове за измерване нивото на:

Фоликулостимулиращ хормон (FSH)
Основание за настъпила менопауза дават високите нива на FSH, които са знак за намалена функция на яйчниците.

Лутеинизиращ хормон (LH)
По правило твърде високите нива на лутеинизиращ хормон в комбинация с увеличен FSH са показателни за настъпила менопауза.

Кортизол (cortisol)
Изследването на концентрацията на кортизол в женския организъм помага да се определи дали жената има нарушена менструация, или е в менопауза.

Пролактин
Повишените му нива, без да е налице бременност, могат да доведат до редица проблеми, включително менопаузални симптоми.

Човешки хорионгонадотропин (HCG)
Гинекологът би могъл да се интересува от нивата му в кръвта или урината. Целта е да се провери дали липсата на менструация се дължи на бременност, или хормонални промени, които подсказват менопауза.

Овладяване на менопауза при жените

Менопаузата не е заболяване и поради това тя не се нуждае от лечение в класическия смисъл на думата. Прилагането на своевременен и адекватен симптоматичен контрол е достатъчно за подобряване качеството на живот.

По лекарска преценка и препоръка част от менопаузалните жени се подлагат на хормонална/хормонозаместителна терапия (ХЗТ).

Има различни варианти на ХЗТ. Определящо при избора е дали жената е претърпяла интервенция за отстраняване на матката, или не.

За съжаление, остават опасенията по отношение безопасността на терапията. Има данни, че продължителната употреба на синтетични хормони излага жените на опасност от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, кръвни съсиреци, злокачествено заболяване на млечната жлеза. Нивото на риска се определя от възрастта, вида на хормоналната терапия, наследствената предопределеност и личната медицинска история.

И тук нещо много важно – жените с противопоказания за приложение на ХЗТ спокойно могат да разчитат на естествените фитоестрогени, за да възстановят хормоналния баланс в организма.

Фитоестрогените са природен аналог на основния женски полов хормон естроген. Научно доказано е, че приемът им има редица ползи за женското здраве в периода на менопауза:

  • намалява менопаузалните смущения в 70% от случаите
  • води до понижение на костната загуба с 49% (хормонозаместителната терапия няма ефект върху костното здраве и не е подходяща при остеопения и остеопороза)
  • минимизира риска от сърдечно-съдови заболявания с 20%

Някои специалисти споделят мнението, че редица полезни практики като йога, тай чи, акупунктура, хипнотерапия също помагат за овладяване на менопаузалните смущения. Доказателствата за това обаче са оскъдни и неубедителни.

При всички положения едно е ясно – здравословният живот е гаранция за здраве, красота и дълголетие на менопаузалните жени. Основните аспекти, които е важно да бъдат взети предвид в случая са:

  • питателно хранене
  • по-висока двигателна активност
  • достатъчно сън, контрол над стреса
  • изкореняване на вредните привички и зависимости
Сподели:
Banner shop