жени след менопауза остеопороза

Време за четене: минути

Остеопороза е метаболитно заболяване с прогресивен характер, при което костите стават толкова крехки и чупливи, че дори леко физическо натоварване или падане може да причини фрактура. Опасността от счупване е най-сериозна в бедрото, китката или гръбначния стълб. Заболяването остеопороза възниква, когато образуването на ново костно вещество не успява да компенсира загубата от разграждането на старо костно вещества.

Остеопорозата засяга и двата пола, но при жените, преминали през менопауза, рискът е най-голям.

В статията ще прочетете:

Причини за остеопороза

Костната система е в постоянно състояние на обновяване – създава се ново костно вещество и се разгражда старото. На млади години тялото произвежда повече ново костно вещество, отколкото разгражда и костната маса се увеличава. Обикновено след навършването на 20 години този процес се забавя и повечето хора достигат пиковата си костна маса до 30-годишна възраст. С напредване на годините, като част от естествените процеси на стареене, загубата на костна маса е процесът, който се случва по-бързо, отколкото създаването на нова кост.

Вероятността да развиете остеопороза зависи отчасти от това колко костна маса е успяло да образува тялото в младите години. Колкото по-висока е пиковата костна маса, толкова по-малък е риска от развитие на остеопороза с напредване на възрастта. За развитието на опасната болест влияят още редица рискови фактори.

Рискови фактори за остеопороза

Има няколко рискови фактори за остеопороза, върху които не можем да повлияем пряко. Те включват:

  • Женски пол
  • Напреднала възраст
  • Наследствена предразположеност
  • Фина костна структура

Нивата на хормоните в организма също влияят върху риска от остеопороза по следните начини:

Спад в нивата на половите хормони – ниските нива на естроген и прогестерон при жените в менопауза са сред водещите рискови фактори за развитие на остеопороза. Леченията за рак на простатата, които намаляват нивата на тестостерон при мъжете и леченията за рак на гърдата, които намаляват нивата на естроген при жените, също крият потенциални рискове за ускорена загуба на костна маса.

Болести на щитовидната жлеза – повишеното производство на хормони при свръхактивност на щитовидната жлеза може да причини загуба на костна маса. Риск съществува и при прием на твърде много медикаменти за лечение на понижена функция на щитовидната жлеза.

Свръхактивни паращитовидни и надбъбречни жлези – също повишават риска от остеопороза.

Дефицитите в хранителния режим могат да бъдат предпоставка за развитие на остеопороза.

Рискът от болестта се увеличава при:

Нисък прием на калций – недостигът на калций през целия живот играе роля за развитието на остеопороза. Ниският прием на калций допринася за намалена костна плътност, ранна костна загуба и повишен риск от фрактури. Всички стомашно чревни и метаболитни разстройства, които могат да попречат на усвояването на калций от организма, също крият риск от остеопороза.

Хранителни разстройства – драстичното ограничаване на приема на храна и поднорменото тегло отслабват костите както при мъжете, така и при жените.
Дългосрочната употреба на перорални или инжекционни кортикостероидни лекарства, като кортизон, пречи на процеса на възстановяване на костите. Остеопорозата също се свързва с прием на медикаменти, използвани за лечение или предотвратяване на гърчове, стомашен рефлукс и злокачествени заболявания.

В по-висок риск от развитието на остеопороза са пациентите, страдащи от следните медицински състояния:

  • Цьолиакия
  • Възпалително заболяване на червата
  • Бъбречно или чернодробно заболяване
  • Рак
  • Множествен миелом
  • Ревматоиден артрит

Начинът на живот също оказва влияние върху риска от развитие на остеопороза. Предпоставките включват:

Заседнал начин на живот – хората, които прекарват дълго време седнали, имат по-висок риск от остеопороза, отколкото тези, които са по-активни. Всички упражнения с тежести и дейности, които насърчават баланса и добрата стойка, са полезни за костното здраве, но ходенето, бягането, скачането, танците и вдигането на тежести са най-препоръчваните активности от експертите.

Прекомерна консумация на алкохол – редовната консумация на повече от две алкохолни напитки на ден увеличава риска от остеопороза.

Тютюнопушене – точната роля, която тютюнът има за развитието на остеопорозата, не е напълно изяснена, но е доказано, че употребата на тютюневи изделия допринася за отслабването на костите.

Симптоми на остеопороза

Остеопорозата неслучайно е наричана „тихият“ убиец на здравето. Заболяването обикновено се развива без проявата на характерни симптоми или болка.

В напреднал стадий остеопорозата може да предизвика:

  • Болка в гърба, причинена от счупен или свит прешлен
  • Загуба на височина с течение на времето
  • Прегърбена стойка
  • Повишена чупливост на костите

Възможни усложнения

Фрактурите на костите, особено на гръбначния стълб или бедрото, са най-сериозните усложнения на остеопорозата. Фрактурите на тазобедрената става често са причинени от падане и могат да доведат до увреждане и дори до повишен риск от смърт през първата година след нараняването. В някои случаи са възможни фрактури на гръбначния стълб, дори без падане. Причината е, че прешлените отслабват до степен на разрушаване, което може да доведе до болки в гърба, загуба на височина и прегърбена стойка.

Превенция на остеопороза

Балансираното хранене и ежедневното движение са от съществено значение за поддържане на добро костно здраве през целия живот.

Прием на калций
Мъжете и жените на възраст между 18 и 50 години се нуждаят от 1000 милиграма калций на ден. Това дневно количество нараства до 1200 милиграма, когато жените навършат 50 години, а мъжете – 70. Източниците на калций, които си струва да добавите в ежедневното меню включват млечни продукти, тъмнолистни зеленчуци, сьомга, сардини и соеви продукти, като тофу. Ако не си набавяте необходимите количества калций, може да се приемат хранителни добавки, но с повишено внимание, тъй като надвишаването на препоръчителната дневна доза крие риск от образуване на камъни в бъбреците.

Прием на витамин D
Витамин D подобрява способността на тялото да абсорбира калций и се отразява благоприятно върху здравето на костите. Най-добрият източник на витамин D са слънчевите лъчи, но разбира се излагането на слънце трябва да бъде разумно, за да се избегнат негативите от UV лъчението. Хранителните източници на витамин D включват рибно масло от треска, сьомга, сардини, яйца и някои ядки. Препоръчителната дневна доза е поне 600 IU (международни единици) витамин D.

За хора над 70 години оптималното дневно количество витамин D нараства до 800 IU. Ако подозирате, че не си набавяте достатъчни количества от „слънчевия“ витамин, експертите съветват да се приема под формата на хранителна добавка.

Повече движение
Редовното практикуване на упражнения помага за изграждане на здрави кости и намалява костната загуба. Никога не е късно да включите повече движение в ежедневието, но когато спортът е част от рутината ви още от младежките години и този полезен навик се съхрани с времето, ползите за костното здраве са най-значими. Силовите тренировки се препоръчват, защото помагат за укрепване на мускулите и костите най-вече в ръцете и горната част на гръбначния стълб.

Активностите като ходене, джогинг, бягане, катерене по стълби, скачане на въже и ски укрепват главно костите на краката, бедрата и долната част на гръбначния стълб. Тренировките за баланс, като тай чи, намаляват риска от падане и са особено благоприятни и за възрастните хора.

Прием на фитоестрогени
Приемът на фитоестрогени се препоръчва за превенция на остеопороза при менопаузалните дами. Това са растителни аналози на женските полови хормони естрогени, които ги наподобяват структурно и функционално.

Фитоестрогените действат чрез механизъм на свързване с естрогенните рецептори, но безспорно предимство е, че не потискат собственото производство на естрогени от организма. Така се компенсира по натурален път дефицитът на женски полови хормони, който настъпва с преустановяване на яйчниковата функция при менопауза.

Диагноза и лечение на остеопороза

Костната плътност може да бъде измерена с машина, която използва ниски нива на рентгенови лъчи, за да определи съотношението на минералите в костите. Процедурата е безболезнена и обикновено се извършва за проверка на определена част от тялото, например гръбначния стълб. Скринингът за остеопороза се препоръчва за всички жени над 65-годишна възраст.

Препоръките за лечение често се основават на оценка на риска от счупване на кост през следващите 10 години, като се използва информацията от теста за костна плътност. Ако рискът не е висок, обикновено не се прилага медикаментозно лечение, а се правят опити за контрол върху заболяването посредством промени в начина на живот, прием на хранителни добавки, избягване на предотвратимите предпоставки за остеопороза и др.

Сподели:
Banner shop