Горещи вълни – възможна причина
Време за четене: ... минути

Само при споменаването на словосъчетанието „горещи вълни“ много жени усещат затопляне или парене, което облива цялото им тяло. Бурната им реакция е оправдана предвид факта, че това е един от най-неприятните симптоми на менопаузата. Прието е, че той е провокиран от хормонален дисбаланс. Дали обаче проявата му не е свързана със сърдечно-съдови проблеми? Отговорът на този въпрос ще откриете в настоящата статия.

Горещи вълни и сърдечно-съдови нарушения – има ли връзка?

В масовото съзнание е залегнало твърдото убеждение, че горещите вълни са „привилегия“ единствено на жените в менопауза. Статистиката обаче оборва популярното твърдение, сочейки нееднозначно, че те се срещат при 40% от дамите в репродуктивна възраст, надхвърлили 40-те. Явилото се противоречие провокира учените да преразгледат въпроса за появата на неприятния симптом. В хода на оживените дискусии се прокрадва хипотезата, че причина за горещите вълни се корени в нарушения на сърдечно-съдовата система. Много изследователи се обединяват около идеята и започват да провеждат проучвания, за да докажат нейната правота. Сред най-значимите научни проекти в тази насока е американски доклад, описващ случаите на 20 жени на възраст между 40 и 60 години, които ежедневно страдат от пристъпи на горещи вълни. След проследяване на сърдечната дейност на участничките посредством холтер монитор е установено, че по време на внезапния прилив на топлина, който облива тялото им, се явяват нарушения в парасимпатиковата нервна система. Преведено на „обикновен“ език това означава, че пристъпите на горещи вълни са свързани с промяна в сърдечния ритъм. Аргументът в подкрепа на тезата, че в основата на неприятния симптом стоят сърдечно-съдови нарушения, изглежда непоклатим. Когато екипът, провел изследването, го представя на научната общност обаче, се сблъсква със солидна доза скептицизъм. Видни представители на медицинската общност смятат, че доказателството е неубедително. Според тях е несъстоятелно твърдението, че всички жени, които страдат от горещи вълни, имат сърдечно-съдови заболявания. Фактът, че симптомът се проявява основно през пременопаузата и менопаузата ги навява на мисълта, че той се дължи пряко на хормоналните промени, под чиито знак преминават тези деликатни етапи от живота на представителките на нежния пол.

Как горещите вълни да се овладеят по естествен начин?

Докато не се обори твърдението, че горещите вълни са провокирани от хормонален дисбаланс, фитоестрогените ще останат единственото надеждно средство за облекчаването им. Оптимални количества от тези растителни вещества, структурно и функционално наподобяващи женските полови хормони, се съдържат в природните продукти от фамилия Феминорм.

Banner shop

При по-осезаеми менопаузални смущения, включително поява на топли вълни се препоръчва прием на Феминорм Дуо/Feminorm® Duo. Всяка капсула от този изцяло природен продукт снабдява женския организъм с висококачествен стандартизиран екстракт от цветове на Червена детелина и от корени на Сребърна свещичка. Активните съставки се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени. Така хормоналният баланс се възстановява и менопаузалните смущения като горещите вълни се нормализират.

borola
Сподели: