Движението предпазва от остеопороза!
Време за четене: ... минути

В днешния забързан живот много жени се оправдават с липсата на време и възможности за практикуването на даден спорт. Проблемът при обездвижването e, че води до опасни за здравето състояния като затлъстяване, остеопороза, диабет, хиперлипидемия и свързаните с тях атеросклеротични поражения на съдовете на мозъка и сърцето.

От всички изброени състояния, остеопорозата – болест, засягаща плътността и здравината на костите, е сред най-опасните, особено за жени в менопауза.

Обездвижването е един от главните фактори, ускоряващи костната загуба, поради което за жените в менопауза е изключително полезна ежедневната физическа активност.

Съществува строга зависимост между нея и здравето на костите. Според проучвания, физически активните хора притежават по-висока плътност на костите, мускулите им са по-здрави, а рискът от падане при тях е по-нисък. Обездвижването причинява костна загуба, мускулна слабост и повишен риск от падания и счупвания.
Физическата активност освен, че предпазва от остеопороза, подобрява метаболитния статус, увеличава енергийния разход, подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мускулите, повишава производството на ендорфини и повдига настроението, засилва имунитета и подобрява качеството на живота.

Banner shop

Доказано е, че костната минерална плътност при пре- и постменопаузални жени може да бъде увеличена с 1 до 4% на година с аеробни упражнения – туризъм, бързо ходене, бягане или изкачване на стълби, скачане и вдигане на тежести.

Обикновеното ходене не понижава риска от фрактури. Въпреки това голямо проучване установява, че бързото ходене намалява риска от счупвания на бедрената кост (повече от 4 часа на седмица намалява риска от фрактури с 41%).

Освен физическата активност, върху здравината на костите оказва влияние и приемът на Феминорм Остео.

Феминорм Остео представлява уникална комбинация от фитоестрогени и вит. Д – две съставки с доказан благоприятен ефект върху костната система. Фитоестрогените във Феминорм Остео повлияват положително костната минерална плътност и защитават костите. Витамин Д модулира активността на остеобластите (клетките, отговорни за костообразуването) и остеокластите (отговорни за костната резорбция). Освен това вит. Д осигурява абсорбцията на калций в тънките черва и натрупването му в костите. Вит. Д също така се свързва с рецептори в мускулите и така повишава синтеза на белтъци в мускулните клетки, стимулира растежа им, повишава броя и размерите на мускулните фибри и подобрява мускулно-скелетната функция.

Доказано е, че вит. Д намалява с 49% риска от падания при жени.

По този начин комбинираното действие на фитоестрогените и вит. Д във Феминорм Остео осигурява благоприятен ефект върху костното здраве. Феминорм Остео е изключително подходящ за ранна профилактика на остеопорозата, при остеопения и след 5 годишен прием на Феминорм или Феминорм Дуо. След прекъсване на лечение със синтетични хормони, както и като допълващо средство към лекарствената терапия на остеопороза при жени Феминорм Остео с много подходящ. Феминорм Остео се дозира по 1 растителна капсула дневно.

borola
Сподели: