дефицит на витамин Д
Време за четене: ... минути

В предходна публикация обърнахме внимание на все по-честите случаи на дефицит на витамин Д сред жените у нас. Проблемът е сериозен с оглед на това, че дефицитът на витамин Д е основен рисков фактор за развитие на остеопороза. Широкото разпространение на проблема се обяснява с географските дадености на нашата страна и отдалечеността ни от най-слънчевите райони на планетата.

Наскоро проведено проучване в Бразилия обаче показва, че дори продължителното слънчево греене не гарантира синтез на достатъчно витамин Д в кожата. Проучването е проведено само сред жени в менопаузална възраст. Резултатите от него сочат, че около 80% от тях са с дефицит на витамин Д. Данните са съпоставими с тези от страни с много по-кратко слънчево греене. Предполага се участието на страничен фактор, затрудняващ производството на витамин Д дори при повишено излагане на слънце. Компенсиране на влиянието на този фактор би следвало да намали значително риска от остеопороза сред жените в менопауза.

Кой фактор най-силно провокира дефицит на витамин Д и повишава риска от остеопороза през менопаузата?

Оказва се, че за дефицит на витамин Д сред жените силно допринася ползването на слънцезащитни продукти с висок фактор и агресивни съставки. Установено е, че подобни продукти може да редуцират синтеза на витамин Д до 95%.
Тези данни поставят въпроса как може да се елиминира рискът от дефицит на витамин Д без да се пренебрегва слънцезащитата и да се повишава опасността от значително увреждане на кожата.

Американската академия по дерматология предлага рационално решение на тази дилема. Според специалистите употребата на качествени слънцезащитни продукти дори през зимата е силно препоръчителна. За компенсиране на риска от дефицит на витамин Д всяка жена в менопауза следва да приема допълнително необходимите дневни дози. Тази препоръка е особено актуална в страните с установен дефицит на витамин Д, в която група попада и България.

Природен метод за компенсиране дефицита на витамин Д и превенция на остеопорозата

Факт е, че ниските нива на витамин Д повишават риска от фрактури през климактериума и развитие на остеопороза. Наред с характерните за менопауза симптоми, рискът от остеопороза носи допълнителна опасност за менопаузалните жени.

За овладяване на менопаузата и успоредните здравни рискове може да се разчита на природния продукт Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Той осигурява оптимални дози фитоестрогени за компенсиране на естрогенния дефицит и витамин Д за комплексна превенция на остеопорозата. Приемът му е препоръчителен в различни случаи:

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: