менопауза безсъние
Време за четене: ... минути

Мъчителното безсъние е сред най-честите оплаквания на жените в менопауза. Какви рискове крие то за женското здраве и как да се минимизират, четете в следващите редове!

Безсъние в периода на менопауза и наднормено тегло – връзката е налице!

Множество научни изследвания установяват, че голям процент от менопаузалните жени, които спят по-малко от препоръчителните 6-8 часа сън, страдат от наднормено тегло. Взаимовръзката не е случайна – в дългосрочен план дефицитът на сън разстройва ендокринната система, което води до хормонален дисбаланс.

Кои са основните „виновници“ за безсъние и покачване на теглото при менопаузалните жени?

Нивата на хормона кортизол се менят ритмично през цялото денонощие. Стойностите му са най-високи сутрин и най-ниски – вечер преди лягане. Хроничният недостиг на сън през периода на менопауза нарушава този ежедневен цикъл. Нивата на кортизол са постоянно високи, което увеличава опасността от инсулинова резистентност (клетките губят чувствителността си към инсулин), затлъстяване и диабет тип 2.

Banner shop

Липсата на сън през менопаузата разстройва не само нивата на кортизола, но и тези на хормоните на глада лептин и грелин, които играят важна роля в регулирането на телесното тегло.

Лептинът се секретира от мастните клетки и сигнализира на мозъка, че са приети достатъчно калории. Пряко свързан е с продължителността и качеството на съня. Когато недоспиването е редовно, лептиновите нива намаляват и приемът на калории нараства.

Грелинът се отделя в стомаха и сигнализира за чувството на глад. При проблеми със съня нивото му в организма е завишено, което води до непрестанно чувство на глад.

Най-добрата подкрепа при безсъние в периода на менопауза

Комбинацията от прекомерна консумация на въглехидрати, хронично недоспиване и понижени нива на естроген е разрушителна за тялото на менопаузалните жени. За да опазят здравето си, дамите трябва да се постараят да:

  • се хранят здравословно
  • бъдат по-активни в ежедневието
  • преборят безсънието
  • възстановят хормоналния баланс

За изпълнението на последните две цели менопаузалните дами могат да разчитат на помощта на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Този доказан природен продукт от фамилия Феминорм представлява мощна комбинация от фитоестрогени (растителни аналози на естрогените) и естествения психичен хармонизатор на съня мелатонин. Благодарение на допълващото действие на съставките Феминорм Лека Нощ възстановява нивата на естроген в женския организъм и осигурява спокоен сън на дамите. Помага за намаляване на тревожността в менопаузалния период.

Освен че е ефективен, Феминорм Лека Нощ е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Радва се на отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Дозира се по 1-2 капсули вечер, 30-60 минути преди лягане.

borola
Сподели: