менопауза храни
Време за четене: ... минути

При жените в менопауза балансираното меню, включващо изобилие от здравословни храни, е ключов фактор за поддържане на добро здраве. Специалистите по здравословно хранене препоръчват през този период да се повиши приемът на определени храни. Има обаче и такива, чиято консумация жените над 45-годишна възраст трябва да ограничат, защото може да влоши симптомите на менопауза. Именно тях ще посочим в тази статия за улеснение на жените, които желаят да се придържат към здравословен режим през менопаузата. Намаляване на консумацията на тези храни ще спомогне за по-лесно овладяване на менопаузалните смущения и за редуциране на риска от наднормено тегло и затлъстяване.

Здравословно хранене в периода на менопауза – кои храни да избягвате?

Сред хранителните продукти, които жените в менопауза трябва да изключат от списъка си за пазаруване, попадат:

Преработени храни

Към категорията спадат основно сушените и пушени колбаси и пакетираните вредни храни. Тези продукти обикновено съдържат голямо количество сол и водят до задържане на вода, подпухване и подуване на стомаха. Посочените състояния утежняват асоциираните с менопаузата неразположения.

Banner shop

Пикантни храни

Повишеният им прием се превръща в провокиращ фактор за поява на мъчителните горещи вълни – основен симптом на менопауза.

Храни с високо съдържание на мазнини

Тази група включва както тлъстите меса, така и повечето полуфабрикати и храните с високо съдържание на трансмазнини. Твърде високото количество наситени и трансмазнини в тези продукти повишава опасността от завишаване нивата на лошия холестерол, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. От друга, консумацията на този вид храни може да повлияе негативно върху хормоналния баланс на женското тяло, обостряйки проявите на менопауза.

Ако сте избрали да следвате здравословен начин на живот в периода на климакс, избягвайте и честата употреба на кофеинови и алкохолни напитки. Редица изследвания доказват негативното им влияние върху общото здравословно състояние на жените в менопауза.

Природно допълнение към здравословния режим на хранене за успешно овладяване на менопаузалните смущения

Здравословният начин на живот има изключително много предимства в периода на менопауза. Рационалният хранителен режим, подкрепен от физическа активност и прием на продукти за подпомагане на женското здраве спомага за нормализиране на хормоналния дисбаланс. Той стои в основата на изпитваните менопаузални невровегетативни и психологични смущения.

Природният продукт Феминорм/Feminorm® осигурява естествено компенсиране на естрогенния дефицит през менопаузата. Феминорм включва в състава си най-мощните фитоестрогени – растителни, напълно безопасни аналози на женските полови хормони естрогени. Техният прием спомага за овладяване на всички менопаузални неразположения по време на същинска и пременопауза.

Като допълнение към здравословното хранене, жените в менопауза могат да разчитат и на приема на Калорекс/Calorex®. Природният продукт Калорекс подпомага изгарянето на излишните мазнини в областта на корема и талията, понижава високия холестерол и засилва обмяната на веществата.

borola
Сподели: