Имунна система – как се променя по време на менопауза?

С навлизането в периода на пременопауза и менопауза имунната система на жената претърпява промени. Дори воденето на здравословен начин на живот и лишаването от вредни навици не е гаранция за силна имунна система през този специфичен период от живота на всяка жена. Каква е причината за това?

Как се променя имунната система по време на менопауза?

Имунната система е една от най-сложните и значими системи в човешкото тяло. Тя представлява съвкупност от клетки, протеини и химически реакции, които съдействат на организма в борбата с инфекциите и патогенните микроорганизми. Може да се каже дори, че имунната система притежава памет – когато един микроорганизъм навлезе в организма на човек, имунната система се бори с него и при следващо проникване на същия вреден патоген тялото бързо неутрализира неговото действие.

Но какво се случва с имунната система през критическата възраст?

Човешкият организъм постоянно е атакуван от вируси, бактерии и гъбички. С напредване на възрастта биологичните функции на женския организъм намаляват своя капацитет като при жените в критическа възраст се понижава и активността на имунната система. Това, което се проучва с течение на годините е ролята на женските половите хормони. Нивата им намаляват до известна степен през този период от живота на жената и това е една от причините за понижаване на имунната защита на организма.

За по-силна имунна система и по-благоприятна менопауза

След като основна причина за понижения имунитет при жените в критическа възраст се оказва недостатъчното производство на полови хормони, е необходимо техните функции да бъдат заменени с алтернативни средства. За най-безопасни и близки до функциите на половия хормон естроген се смятат фитоестрогените.

Приемът им по време на менопауза облекчава значително много от неудобствата през този период от живота на жената, включително и намалената имунна защита. Оптимални количества естествени фитоестрогени се съдържат в серията продукти от Фамилия Феминорм. Всеки продукт има различно предназначение, като обхващат цялата гама от неразположения на женския организъм по време на менопауза, без да причиняват странични ефекти.

borola

Свързани

guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x