менопауза и високо кръвно налягане
Време за четене: ... минути

Според специалистите, комбинацията между менопауза и високо кръвно налягане е често срещана при дамите над 50 години. Каква е връзката между климактериума и високото кръвно налягане и как да го регулираме в периода на менопауза, научете в настоящата публикация.

Връзката между менопауза и високо кръвно налягане

Основната причина за хипертония през менопаузата се дължи на пониженото производство на женските полови хормони естрогени. Високите им нива в женското тяло до настъпване на климакс оказват протективен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето. През периода на менопауза обаче, нивата им се понижават и това предразполага към повишаване на кръвното налягане.

При менопаузалните жени, хипертонията се среща и като симптом на затлъстяване, разширени вени и диабет. Високото кръвно налягане при жените оказва негативен ефект върху кръвоносната система и сърцето, вследствие на което се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Banner shop

Как жените в менопауза да регулират кръвното си налягане?

За тази цел е нужно менопаузалните дами да се придържат към балансиран хранителен режим. Той включва консумация на риба, плодове и зеленчуци и ограничаване на тестените и захарните изделия, солта и тлъстото месо.

Данни от проучване, проведено от група американски специалисти, сочат, че приемът на фолиева киселина понижава високото кръвно налягане. Тя се съдържа в лука, лещата, портокалите, грейпфрута, мандарините, спанака, алабаша, зелето, броколите, аспержите, боба, авокадото, сока от домати. Според специалистите, придържането към здравословен начин на хранене понижава четири пъти вероятността от заболявания на кръвоносните съдове и сърцето.

За да поддържат кръвното си налягане в нормални граници, жените в менопауза е добре да са физически активни. Препоръчително е да се ангажират с активност по избор поне по 30-45 минути на ден, три пъти в седмицата. По този начин показателите на кръвното налягане се понижават с 3-4 единици, а опасността от инсулт – с 20%.

Поддържане на кръвното налягане в безопасни граници с прием на природни продукти

Регулирането на високото кръвно налягане през периода на менопауза предпазва дамите от реалната опасност от сърдечно-съдови заболявания. Най-успешният метод, според специалистите, е приемът на продукти, овладяващите менопаузалните смущения и подкрепящи съдовото здраве.

За да преминете през фазите на климактериум здрави и уверени, приемайте в комбинация Феминорм Дуо / Feminorm® Duo и ТриОмега 1000+ / TriOmega 1000+®.

Феминорм Дуо е природно средство за намаляване на силните менопаузални оплаквания, съдържащо мощни фитоестрогени. Те възстановяват хормоналния баланс при менопауза и по този начин предотвратяват повишаването на кръвното налягане.

ТриОмега 1000+ съдържа високо количество омега-3 мастни киселини в комбинация с витамин Е. Тази комбинация понижава риска от сърдечно-съдови проблеми, регулира кръвното налягане и холестерола. Продуктът силно се препоръчва при хора във висок здравен риск – диабет тип 2, пушачи, с фамилна предразположеност към съдови заболявания.

borola
Сподели: