остеопороза профилактика
Време за четене: ... минути

„Жените в менопауза своевременно трябва да предприемат мерки за профилактика на остеопороза“, категорични са експертите. Призивът им е провокиран от факта е, че менопаузалните дами са във висок риск от развитие на метаболитното заболяване на скелета. Кои са най-ефективните методи за предпазване от загуба на костна маса през климакса ще разберете в следващите редове.

Най-добрите методи за профилактика на остеопороза в периода на менопауза

Прием на продукти, богати на калций

Добрите хранителни навици имат ключова роля в поддържането на костната плътност през менопаузата. Менопаузалните дами трябва да спазват природосъобразна диета. Препоръчително е основно място в ежедневното меню да е отредено на храните с високо съдържание на калций. Млякото и неговите производни са ценни източници на минерала със сребристобял цвят, който помага на костите да запазят здравината си. Жените, които не консумират млечни продукти, могат да заложат на техни растителни алтернативи. Бадемовото мляко е един добър заместител на животинското. Независимо дали калцият се набавя от животински или растителни продукти приемът му трябва да се комбинира с витамин D, който спомага за пълноценното му усвояване.

Повишаване на двигателната активност

Физическите упражнения спомагат за поддържане на костната система в добро състояние. Ето защо практикуването им е сред най-силните оръжия на менопаузалните жени срещу остеопороза.

Banner shop

Консултирането с фитнес инструктор е добро начало за тренировките на закрито. Придържането към тренировъчен режим, съобразен с индивидуалните особености, е гаранция за предотвратяването на травми и постигане на поставените лични цели.

Дамите, които предпочитат да спортуват на открито, имат голям избор от възможности – като се започне от ходене с по-бързо темпо, мине се през бягане и се стигне до колоездене.

Подлагане на редовни профилактични прегледи

От медицинска гледна точка измерването на костната плътност е най-сигурният начин за профилактика на остеопороза през менопаузата. Неинвазивното изследване, наречено дензитометрия, не се поема от НЗОК. Много медицински центрове обаче го провеждат напълно безплатно. Единственото, което се изисква от дамите, е да следят графиците за извършването на прегледа и да се запишат предварително.

Най-ефективното природно средство за профилактика на остеопороза през менопаузата

Освен промяна на хранителния режим, повишаване на двигателната активност и своевременни профилактични прегледи, неизменна част от качествената превенция на остеопороза е и приемът на фитоестрогени. Растителните аналози на женския полов хормон естроген възстановяват хормоналния баланс при дамите в менопауза и повлияват благоприятно костната тъкан. Високопречистени и в оптимално количество тези вещества се съдържат във Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Всяка капсула от този натурален продукт доставя на женския организъм високостандартизирани екстракти от цветове на Червена детелина и корени на Сребърна свещичка. Мощното действие на фитоестрогените е допълнено от активната форма на витамин D, който благоприятства нормалното състояние на костите и функцията на мускулите.

Феминорм Остео се приема по 1-2 капсули дневно, за продължителен период от време.

borola
Сподели: