менопауза главоболие
Време за четене: ... минути

Неприятното главоболие е често оплакване при жените в менопауза. Разберете как може да се пребори с помощта на някои промени в начина на живот.

Ежедневни стратегии за преборване на главоболие в периода на менопауза

Елиминиране на някои храни от ежедневното меню

Грижата за храненето е по-важна от всякога в менопаузалния период. Поредното доказателство за това е фактът, че премахването на определени храни от менюто може да помогне в борбата с главоболието. Примери за такива са млякото и неговите производни, както и шоколадът. В случай че дамите не могат да се лишат от приема на посочените хранителни продукти, те трябва да положат усилия да намалят консумацията им до минимум.

Повече храни, богати на триптофан

Така както има вредни, има и полезни храни при главоболие през менопаузата. Специалистите по хранене и диететика приканват менопаузалните дами да наблегнат на приема на пуешко месо, банани и риба. Причината е, че те са богати на триптофан и допринасят за увеличаване на серотонина – мозъчен невротрансмитер, който помага при болка в главата.

Намаляване на солта

Солта води до задържане на течности в тялото, което на свой ред е предпоставка за главоболие през менопаузата. Ето защо съветът на специалистите е менопаузалните жени да намалят приема на сол.

Ароматерапия

Провеждането на ароматерапия с етерични масла също е от полза за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на главоболие в менопаузалния период. В случай че дамите нямат непоносимост към масла от лавандула и лайка, те могат да си направят лек масаж на главата с тях.

Вана на краката с розмарин – изпитано средство при главоболие в периода на менопауза

Хладката вана за крака с няколко капки масло от розмарин е още един верен помощник при главоболие в климакса. За още по силен ефект е желателно дамите да дишат дълбоко и да се отпуснат максимално.

Висока двигателна активност

Поддържането на добра физическа активност е изпитан начин за намаляване на болката в главата през менопаузата. Това си има своето обяснение – движението зарежда с добро настроение, намалява тревожността и стреса – все фактори за живот без главоболие.

Доказани партньори на жените в менопауза в борбата с мъчителното главоболие

Все повече специалисти у нас препоръчват на менопаузалните жени да преборят главоболието с приема на фитоестрогени. Действието на тези растителни аналози на естрогена е насочено директно към причината за главобола през менопаузата – естрогенният дефицит. Като се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност те възстановяват хормоналния баланс в женския организъм. В резултат главоболието постепенно намалява и с течение на времето напълно отшумява. Оптимално количество фитоестрогени жените могат да открият в четирите основни продукта от фамилия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

При избора на продукт се имат предвид водещите симптоми и индивидуалните потребности на всяка жена. Продуктите с марка Феминорм са напълно безопасни, подходящи са за продължителен прием и могат да се комбинират с хормоно-заместителна терапия.

borola
Сподели: