менопауза холестерин
Време за четене: ... минути

Високият холестерин (по-популярен с наименованието холестерол) е често срещано оплакване в периода на менопауза. Каква е причината за покачване нивото на мастната субстанция през този деликатен период от живота на жените и как стойностите да се върнат в норма? Отговорите на тези въпроси ще откриете в редовете по-долу.

Защо в периода на менопауза нивото на холестерин се увеличава и какви са рисковете за женското здраве?

Естрогенният дефицит е сочен от специалистите като главна причина за покачване на холестерола през менопаузата. В резултат на нарушенията в липидния профил при менопаузалните жени се увеличава рискът от развитие на атеросклероза и заболявания, засягащи сърдечно-съдовата система на жените.

Как да се поддържат здравословни нива на холестерин в периода на менопауза?

Консумация на храни с богато съдържание на фибри

Доказано е, че фибрите оказват положителен ефект върху високите нива на холестерол през менопаузата. В процеса на храносмилане те се свързват с холестерола и подпомагат изхвърлянето му от организма. Храни, които са богати източници на фибри, са пълнозърнестите продукти (хляб и паста), кафявия ориз, целината, морковите, доматите, марулите, малините, ягодите, боровинките, кивито, ябълките, крушите, мангото, тиквичките, бобът и сушените плодове.

Banner shop

Избягване на храни, богати на холестерол

Препоръчително е жените в менопауза, които се борят с висок холестерол, да избягват консумацията на храни, които го съдържат. Примери за такива са кашкавалът, тлъстите меса, яйцата и сметаната.

Увеличаване на физическата активност

За поддържане на здравословни нива на холестерол през менопаузата помага и редовната физическа активност. Менопаузалните жени могат да са по-активни, като се разхождат, танцуват, карат колело, плуват и т.н.

Прием на омега–3 мастни киселини

Доказано е, че тези незаменими мастни киселини също подпомагат борбата с високия холестерин в периода на менопауза. Много омега-3 мастни киселини се съдържат в сьомгата, лененото семе, тиквата и орехите. За да се повиши ефектът от приема им през менопаузата, много специалисти препоръчват редовен прием на естествения източник на полезните мазнини в комбинация с витамин Е – ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Потискайки синтеза на липопротеините с много ниска плътност (лош холестерол), продуктът понижава риска от развитието на атеросклероза и редица сърдечно-съдови заболявания през климакса.

Повече фитоестрогени за здравословни нива на холестерин в периода на менопауза

Приемът на висококачествен природен продукт, разработен на базата на фитоестрогени, е още един доказано ефективен начин за понижаване нивата на холестерол през менопаузата. Такъв продукт е Феминорм Дуо/Feminorm® Duo от продуктовата линия Феминорм. Той възстановява хормоналния баланс в тялото на менопаузалните жени, което води до ефективно понижаване на холестеролните нива.

Феминорм Дуо има отлична поносимост и е напълно безвреден. Подходящ е за продължителна употреба.

borola
Сподели: