Менопауза и остеопороза
Време за четене: ... минути

Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е системно заболяване на скелета, което се характеризира с ниска костна маса и влошаване на микроархитектурата на костната тъкан, с последващо увеличение на чупливостта на костите и податливостта им към фрактури.

Какви промени настъпват при остеопороза?

С възрастта неминуемо настъпват промени в структурата на костта. В ранните години от живота, юношеството и младата зряла възраст костната маса нараства до достигане на максимален обем на възраст между 18-35 години. След менопаузата настъпва период на ускорена загуба на костна маса – до 30% в рамките на следващите 10 години. Тази ускорена загуба води до увеличена честота на фрактурите в менопауза. По-нататъшното напредване на възрастта се свързва с повишена загуба на кост, водеща до влошаване на механичните качества на костта. Тя става по-крехка и лесно се чупи.

Остеопорозата е най-честото заболяване над 50-годишна възраст. Най-голям е проблемът за жената в постменопауза – 25-30% от жените имат остеопороза. След менопаузата честотата на остеопорозните фрактури започва да се увеличава. В световен мащаб една от всеки три жени над 50 години страда от остеопороза.
Рискът от остеопорозна фрактура е по-голям от риска от развитие на инфаркт, инсулт, рак на гърдата, взети заедно. Според британско проучване повече от 50% от жените над 50 години са застрашени да получат поне 1 фрактура през остатъка от живота си. За сравнение – на същата възраст рискът от инфаркт е 20%, от рак на гърдата е 10%, а от коронарна болест – 46%.

Banner shop

За предотвратяване загубата на костна маса и риска от развитие на остеопороза специалистите препоръчват прием на фитоестрогени.

Фитоестрогените структурно и функционално наподобяват женските полови хормони. Те са органични съединения от растителен произход и най-важните от тях са изофлавоните. Най-мощните и най-добре проучените изофлавони /генистеин, дайдзеин, формононетин и биоканин/ се съдържат в екстракта от червена детелина (Тrifolium pratense) и тя се явява най-пълният източник на фитоестрогени. Включването на прием на витамин D в периода на менопауза потенцира ефекта на фитоестрогените като допринася за поддържането на нормално състояние на костите и функциите на мускулите.

Феминорм Остео е природен продукт – съчетание от екстракти от цветове на червена детелина (Trifolium pratense flower heads extract), екстракт от корени на сребърна свещичка (Cimicifuga racemosa root extract) и витамин D. Феминорм Остео е предназначен специално за жени в менопаузална възраст, тъй като повлиява благоприятно менопаузата и костната тъкан.

borola
Сподели: