Менопауза при жените – какво е забранено и позволено?

Менопауза при жените е период, свързан с намалена яйчникова функция. Обикновено той настъпва между 45-55-годишна възраст. Води със себе си проблеми като топли вълни, безсъние, тревожност, депресия и други неприятни състояния. С цел облекчаване на симптомите специалистите приканват дамите да спазват някои основни правила. Придържайки се към тях, менопаузалните жени значително ще подобрят състоянието си. Нека видим кои са забранените и позволените неща по време на този деликатен етап от живота.

Забранено по време на менопауза при жените

Употреба на тютюневи изделия

Учени са установили, че симптомите на менопауза са по-силно изявени при любителките на тютюна. Освен това страстните пушачки са застрашени в много по-голяма степен от поява на злокачествени образувания и увреждане на кръвоносните съдове. Ето защо преустановяването на тютюнопушенето е силно наложително през периода на менопауза.

Прекомерен прием на кофеинови напитки

Добре е в периода на менопауза да се намали приемът на напитки, съдържащи кофеин. Това се налага, защото те извличат калция от костите. В резултат още повече се повишава съществуващият риск от остеопороза.

Консумация на подсладени газирани напитки

Силно желателно при настъпване на менопауза при жените да се спрат сладките газирани напитки. Те съдържат толкова рафинирана захар, аромати, оцветители, че буквално подриват здравето на дамите. Доказателство за това е, че увеличават опасността от развитие на сърдечно-съдови заболявания през менопаузалния период.

Позволено в периода на менопауза при жените

Умерена физическа активност

Включването на повече спорт в ежедневието подпомага поддържането на костното здраве. В периода на менопауза при жените това е от особено важно значение. Освен това движението стимулира освобождаването на ендорфини. Хормоните на щастието са ценен съюзник в борбата с характерните за менопаузата депресивни и тревожни състояния. Особено подходящи за жените в менопауза са сутрешния или вечерен джогинг, както и енергичното ходене.

Храни с високо съдържание на калций и витамин Д

Калцият е най-важният елемент за костите. 99% от общото количество на този минерал в организма се съдържа именно в костите и зъбите. Храни, които изобилстват от него са млечните продукти, зелето, бадемите, сушените кайсии и броколите.

Витамин Д също е важен за костното здраве в периода на менопауза при жените. „Слънчевият“ витамин подпомага правилното усвояване на калция и повишава мускулния тонус. Най-добрият начин за набавянето му е посредством слънчеви бани. Известно количество може да се осигури чрез храни като черен дроб, тлъста риба, яйца и гъби.

Прием на фитоестрогени

Тези растителни съединения имат структура и функция, близка до тази на естрогените. Благодарение на това възстановяват хормоналния дисбаланс в организма на менопаузалната жена. В резултат се стига до овладяване на депресията, горещите вълни, риска от остеопороза и други характерни за менопаузата оплаквания.

Естествено овладяване на симптомите на менопауза при жените

В допълнение към промените в начина на живот все повече гинеколози у нас препоръчват на своите пациентки да се доверят на продуктите от фамилия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Всички те са с високо съдържание на фитоестрогени и с научно доказана ефективност. Дават цялостно решение на симптомите на менопауза при жените.

Правилният избор на продукт зависи от водещите симптоми

Феминорм е предназначен за овладяване на леки менопаузални смущения. Безотказното му действие се дължи на оптималното количество екстракт от Червена детелина във всяка капсула.

Феминорм Дуо е най-мощният фитоестроген на българския пазар. Както подсказва наименованието му, той е двукoмпонентен продукт. Съчетава силата на екстракт от Червена детелина и Сребърна свещичка. Вследствие на взаимоусилващото им действие дамите получават облекчение на по-силно изразените прояви на менопауза.

Феминорм Лека Нощ дарява дамите в менопауза с крепък сън и снема тревожността и напрежението, така характерни за климакса. В основата на действието му е рационалната комбинация от Червена детелина, Сребърна свещичка и мелатонин.

Феминорм Остео е решение срещу проявите на остеопороза в периода на менопауза при жените. Към добре познатите фитоестрогени от Червена детелина и Сребърна свещичка е добавен витамин Д в активната си форма – витамин Д3 или холекалциферол. Съставките действат в пълен синхронен и оказват благотворно влияние върху костната тъкан и мускулите.

И четирите продукта от фамилия Феминорм имат отлична поносимост

Няма данни за нежелани ефекти дори при продължителна употреба. С тяхна помощ менопаузалните дами възвръщат усмивката си и се чувстват по-женствени от всякога.

borola

Свързани

guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x