Менопузата крие риск от сърдечносъдови заболявания!

Време за четене: минути

Наред с характерните симптоми на менопаузата, като горещи вълни, нощно изпотяване, нежелано наддаване на килограми и честа смяна на настроенията, този етап от живота на дамите се свързва и с редица сърдечно-съдови последици.

В статията ще прочетете:

За окончателно навлизане в менопауза говорим, когато жената няма менструация в продължение на повече от 12 последователни месеца. Преди настъпването на менопауза рискът от кардиоваскуларни болести е значително по-висок за мъжете, отколкото за жените. Но след преустановяването на яйчниковата функция и спада в нивата на естроген през климактериума сърдечно-съдовия риск при дамите значително нараства.

Менопауза, естроген и сърдечно-съдови последици

Естрогенът е женски полов хормон, който отговаря за регулирането на менструалния цикъл, но се свързва и с редица други ползи за женското здраве, включително сърдечно-съдовото. Естрогенът изпълнява известна защитна функция срещу коронарна артериална болест, спомага за контрола върху нивата на холестерол и осигурява антиатерогенна защита – потиска агрегацията на тромбоцитите и пролиферацията на гладкомускулни клетки в кръвоносните съдове. Спадът в производството на естроген след менопауза в комбинация с втвърдяването и стесняването на кръвоносните съдове, което често се наблюдава с напредване на възрастта, увеличава риска от сърдечно-съдови събития, като инфаркт и инсулт, за менопаузалните дами.

Менопауза и холестерол

Менопаузата се свързва със съществени промени в липидния профил на жената. Високият холестерол, ако не се контролира своевременно, крие риск от заболяването атеросклероза, което протича с втвърдяване, стесняване и дори запушване на кръвоносните съдове. Освен повишаване на „лошия“ LDL холестерол, при дамите в менопауза се наблюдава и понижаване в нивата на „добрия“ HDL холестерол, който извежда излишните липиди от организма. Този период от живота на дамите е рисков, тъй като нивата на естроген намаляват. А женския полов хормон работи в няколко направления за по-добро сърдечно-съдово здраве. Естрогенът действа върху черния дроб в посока регулиране на липидния метаболизъм. Когато нивата на естроген спадат, способността на тялото да поддържа липидния профил в норма може да бъде засегната. Наличието на твърде много холестерол в кръвта може да причини образуването на атеросклеротични плаки (втвърдени отлагания) в кръвоносните съдове и в крайна сметка да доведе до инфаркт или инсулт.

Менопауза, натрупване на коремна мазнина и сърдечно-съдови последици

След 40-годишна възраст жените са по-склонни да натрупат излишни килограми, особено в коремната област. Преразпределянето на натрупаните мазнини в женското тяло, което е характерно с напредване на възрастта и преминаването през менопауза, излага сърдечното здраве на по-голяма опасност. Мазнините в коремната област, натрупани около жизненоважни органи, като черния дроб, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, дори при жени със здравословно тегло. За оценка на риска от сърдечно-съдови събития при жени в менопауза се препоръчва изчисляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията.

Метаболитен синдром

Жените в менопауза и дори тези в пременопауза (периодът преди настъпване на същинска менопауза, когато тялото се адаптира към пълното преустановяване на яйчниковата функция) са в по-висок риск да развият метаболитен синдром. Това е комбинация от състояния, включително излишни коремни мазнини, висок холестерол и повишена кръвна захар, които повишават опасността от сърдечно-съдови болести и диабет.

Нарушения на съня

Неспокойният сън често е един от първите симптоми, които подсказват за настъпване на менопаузата. Хроничното нарушение на съня е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. По време на сън кръвното налягане естествено се понижава. Недоспиването в дългосрочен план може да причини хипертония, която ако не се открие и контролира своевременно, е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Причината през менопаузата да настъпват проблеми със съня е, че през този етап от живота дамите обикновено се сблъскват с мъчителните горещи вълни и нощно изпотяване, които предизвикват чести събуждания и затруднено заспиване. „Виновникът“ за тези вазомоторни смущения отново е спадът в нивата на естроген. Ето защо компенсирането на дефицита на този полов хормон е ключова стратегия за справяне с менопаузалните симптоми и намаляване на сърдечно-съдовия риск.

Промени в настроението при менопауза и сърдечно-съдови последици

Колебанията в хормоните на жените в менопауза се отразяват както върху физическото, така и върху психическото благосъстояние. Дамите в критическа възраст се сблъскват с честата смяна на настроенията и е възможно да страдат от депресивни състояния. Стресът и безпокойството могат да намалят притока на кръв към сърцето, причинявайки повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане, както и покачване в нивата на хормоните на стреса, като кортизол, което повишава опасността от сърдечни заболявания. Експертите по женско здраве призовават дамите в менопауза и близките им да обърнат специално внимание и на психическото здраве и да не пренебрегват симптомите на депресия.

Сърдечно-съдови последици при менопауза – съвети за превенция

Придържането към здравословен начин на живот допринася много за предотвратяването на сърдечни заболявания при жените.
Една от най-ефективните стратегии за превенция на кардиоваскуларни болести е включването на повече движение в ежедневието. Сърцето е като всеки друг мускул – трябва да се „тренира“, за да бъде силно и здраво. Редовното практикуване на физическа активност (в идеалния случай поне 150 минути общо всяка седмица) спомага за подобряване на способността на сърцето да изпомпва кръв през тялото.

Активността и упражненията също помагат за намаляване на много други рискови фактори за сърдечно-съдови болести. Движението се препоръчва за понижаване на високо кръвно налягане и холестерол, намалява стреса, помага за поддържане на теглото в норма и подобрява нивата на кръвната захар. Единственото условие, за да се радвате на всички тези здравословни ползи от спорта, е да направите физическата активност начин на живот, а не еднократно събитие.

Друга ключова стъпка за по-добро сърдечно-съдово здраве е поддържането на балансирана диета. Препоръчва се менюто на дамите в менопауза да е с ниско съдържание на наситени мазнини, ниско съдържание на трансмазнини (частично хидрогенирани мазнини) и с високо съдържание на фибри, пълнозърнести храни, бобови растения (като боб, леща и грах), плодове, зеленчуци, риба, богати на фолат храни и соя.

Намаляването или отказът от употреба на тютюневи изделия е още една стъпка за по-добро сърдечно-съдово здраве. Доказано е, че пушачите са в двойно по-висок риск от опасни сърдечни болести, като инфаркт. В допълнение към елиминирането на цигарите, е важно да се избягва пасивното пушене, тъй като това също увеличава риска от сърдечни заболявания.

Контролът върху медицински състояния, като диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане, както и профилактичните прегледи, са задължителни за добро сърдечно-съдово здраве при жени в менопауза.

Протекцията на кръвоносните съдове по природен път

Овладяването на менопаузата и протекцията на кръвоносните съдове по природен път са успешна комбинация за понижаване на сърдечно-съдовия риск през този деликатен етап от живота на дамите. Напълно натурален и безопасен подход за справяне с менопаузалните смущения е приемът на фитоестрогени. Това са растителни аналози на женския полов хормон естроген, които структурно и функционално го наподобяват. Фитоестрогените компенсират дефицита на естроген при жените в менопауза като се свързват селективно с естрогенните рецептори, без да потискат собственото производство на женски полови хормони от организма.

Терапията с фитоестрогени е подходяща за подпомагане на адаптацията на тялото в периода на пременопауза, за овладяване на менопаузалните оплаквания и за намаляване на риска от сърдечно-съдови болести и остеопороза в постменопауза. Приемът на фитоестрогени е напълно безопасна и ефективна алтернатива за жени, които имат противопоказания за хормонозаместителна терапия. Приемът на съдови протектори също е удачен за намаляване на сърдечно-съдовия риск при жени в менопауза.

Редица проучвания потвърждават благоприятния ефект от комбинацията Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин за здравето на цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. В съчетание натуралните съставки повлияват благоприятно кардиоваскуларното здраве чрез заздравяване на кръвоносните съдове, подобряване на микроциркулацията и течливостта на кръвта, и овладяване на рискови фактори, като високо кръвно налягане.

Сподели:
Banner shop