Може ли отнетото от остеопорозата да бъде възстановено
Време за четене: ... минути

Всеобщото схващане е, че поставянето на диагнозата остеопороза е едва началото на борбата за здрава костна система. Продължават търсенията и разработването на мерки за цялостно предпазване на костите през менопаузата и за възстановяване на щетите, които остеопорозата нанася. Но възможно ли е това?

Това е въпрос, който вълнува десетки милиони засегнати от остеопорозата менопаузални жени по света. Даването на еднозначен отговор не е лесно, но според повечето специалисти възстановяването на загубеното костно вещество не е възможно и терапията при жените в менопауза трябва да се насочи не толкова към опити за възстановяване на загубите, колкото към стопиране на процеса на загуба на костно вещество, наречен резорбция, и към защита на костната система от основните прояви на остеопорозата – фрактурите.

Какви са основните мерки за борба с остеопорозата през менопаузата

Banner shop

Няколко са основните най-широко прилагани мерки:

– ежедневни упражнения за заздравяване на мускулатурата и изграждане на по-сигурна опора за поддържане на костите

– диета и хранителен режим, осигуряващ заздравяване на костната система – приемането на достатъчно калций е ключов фактор за поддържане на костната тъкан, но е необходимо и постъпването на други вещества (витамин D и различни минерали), които улесняват усвояването на калция.

– осигуряване на максимална защита от травми и физически наранявания, които могат да предизвикат фрактури.

Изброените са стъпки, които трябва да се предприемат, и които успешно биха допринесли за защитата на крехката костна система на жените в менопауза, увредена от остеопорозата. Невъзможността за възстановяване на нанесените от заболяването щети, означава, че защитата от прогресия на остеопорозата е ключова. Поради това, като допълнение към предложените мерки се препоръчва и приемът на Феминорм Остео. Този комбиниран препарат едновременно позволява по-лесното овладяване на менопаузата и справяне с проявите на остеопорозата.

borola
Сподели: