напълняване при менопауза
Време за четене: ... минути

Напълняване при менопауза е кошмарът на всяка по-улегнала жена. Кое провокира трупането на мазнини в този деликатен период от живота, какви са рисковете за здравето и как да се поддържа здравословно тегло. Нека разберем отговорите на тези въпроси.

Напълняване при менопауза – на какво се дължи?

Основните фактори, които предразполагат към наднормено тегло в периода на менопауза, са:

Намалено производство на естроген

Дефицитът на естроген е сред главните „виновници“ за напълняване при менопауза. Намалелият естроген в женския организъм е причина за забавяне на метаболитните процеси. А както е добре известно бавният метаболизъм е предпоставка за трупане на мазнини и покачване на теглото.

Banner shop

Загуба на мускулна маса

Намаляването на мускулната тъкан е друга причина за напълняване при менопауза. Този процес е възрастово обусловен. В резултат се стига до понижено изразходване на енергия в състояние на покой и складиране на мазнини. Ето защо дори с непроменен начин на живот вероятността от напълняване при менопаузалните жени се увеличава.

Понижена физическа активност

Когато става въпрос за напълняване при менопауза, не можем да подминем фактор, като заседналият начин на живот. Установено е, че с всяка изминала годна физическата активност при дамите намалява. За съжаление обаче, апетитът си остава същият. Несъответствието между хранителния прием и енергийният разход води до увеличаване на килограмите.

Хипотиреоидизъм

Намалената функция на щитовидната жлеза, от която страдат най-вече жени на средна възраст, също може да доведе до значително наддаване на телесно тегло в периода на менопауза.

Напълняване при менопауза – кои са най-уязвимите зони от тялото?

Докато през пременопаузата излишните мазнини се разпределят равномерно по тялото, в периода на менопауза те се трупат най-вече в областта на корема и талията. Именно поради това с течение на времето фигурата на потърпевшите менопаузални дами придобива формата на ябълка.

Напълняване при менопауза – какви са последствията за здравето?

Наднорменото тегло в менопаузалния период крие много рискове за здравето на жените. Високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания, диабет и метаболитен синдром са само част от нежеланите последствия.

Напълняване при менопауза – как да се предотврати?

Макар да изглежда сложно, предпазването от напълняване през менопаузата е напълно постижимо. Ето как да стане:

Хранителен режим

Диетата е от съществена важност за поддържане на здравословно тегло през менопаузата. Експертите по хранене и диететика обръщат специално внимание, че тя не бива да е рестриктивна, тъй като организмът на менопаузалните дами се нуждае от енергия, за да е здрав. Препоръчително е хранителният режим да е балансиран. Единствено по този начин женският организъм ще получава всички хранителни вещества в нужните дози, които са му необходими, за да функционира нормално. Препоръката на специалистите е в ежедневното меню по-често да присъстват източници на незаменимите омега-3 мастни киселини. Такива са рибата, морските дарове, ядките и семената. Редица изследвания сочат, че редовната консумация на тези храни способства за намаляване на опасността от напълняване при менопауза.

Двигателна активност

Включването на повече спорт в ежедневието също е мощно оръжие срещу напълняването при менопауза. За предпочитане е дамите да заложат на аеробни тренировки като интензивно ходене, по-бавно бягане (джогинг) и танци. Практикувайки редовно тези активности, те ще ускорят метаболизма и ще засилят изгарянето на мазнини.
Силовите тренировки също не бива да се пренебрегват. Освен че спомагат за повишаване на мускулната маса, те са от полза за заздравяване на костите.

Фитоестрогени

Научно доказано е, че приемът на растителните аналози на естрогена безопасно нормализира хормоналния дисбаланс, възникнал вследствие на естрогенния дефицит. Това от своя страна намалява опасността от повишаване на теглото.

Срещу напълняване през менопаузата – най-добрите комбинации, вдъхновени от природата

Едни от най-мощните фитоестрогени се съдържат в двата продукта от Фамилия ФеминормФеминорм/Feminorm® и Феминорм Дуо/Feminorm® Duo. Това е причината все повече гинеколози у нас да ги препоръчват на своите пациентки срещу климактерични смущения.

И двата продукта са доказано ефективни срещу напълняване при менопауза. Изборът на продукт зависи от тежестта на симптоматиката. При слабо изразени менопаузални смущения е удачен приемът на Феминорм. Той е най-пълният източник на фитоестрогени. Всяка негова капсула съдържа 250 mg стандартизиран екстракт от Червена детелина, съответстващ на 20 mg изофлавони.

При силно изразена симптоматика е препоръчително да се приема Феминорм Дуо. Той е най-мощният фитоестроген на пазара у нас. Съчетава в едно силата на второкачествени екстракти от Червена детелина и Сребърна свещичка.

Механизмът на действие на Феминорм и Феминорм Дуо е лесен и ефективен

Фитоестрогените в състава им се свързват със специфичните естрогенни рецептори и стимулират тяхната активност, без да понижават производството на собствени естрогени в организма. В резултат хормоналният баланс се възстановява и менопаузалните смущения се нормализират.

В борбата срещу излишните килограми през менопаузата помага и Калорекс/Calorex®. С помощта на този природен продукт се поддържа здравословно тегло, без гладуване и странични ефекти. Благодарение на хром пиколинат и хидроксицитрат в своя състав Калорекс увеличава изгарянето на мазнините в проблемните зони като талия и корем, ускорява метаболизма и потиска апетита.

Феминорм, Феминорм Дуо и Калорекс имат отлична поносимост и са безопасни при продължителна употреба.

borola
Сподели: