доброто здраве след менопаузата
Време за четене: ... минути

Менопаузата е период, водещ до естествени изменения в женския организъм, които могат да доведат до сериозни последствия. С навлизането в менопауза значително нараства рискът от остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои форми на рак. Елиминирането на този риск изисква предприемането на различни мерки за заздравяване на организма и справяне с предстоящите предизвикателства.

Менопаузата се появява в период, в който жената е социално активна и много от важните житейски моменти тепърва й предстоят. Именно това налага насочването към мерки за облекчаване на проявите й, забавяне на прогресията им и недопускане появата на заболявания, които тя често провокира.

Превенция на сърдечно-съдови заболявания

Счита се, че естрогенът естествено осигурява поддържането на сърдечно-съдовата система при младите жени. Менопаузата обаче променя нещата и повече от половината от смъртните случаи при жени над 55 годишна възраст се дължат на сърдечни или съдови проблеми. Някои рискови за появата им фактори не могат да бъдат контролирани, но други могат да се управляват. Ето някои мерки, които могат да бъдат предприети за намаляване на риска от появата им:
– контролиране на кръвното налягане
– поддържане допустими стойности на холестерола
– отказване от пушенето

Banner shop

Превенция на диабет

Рискът от развитие на диабет тип 2 нараства с навлизането в менопауза, поради което това е важен момент за полагането на сериозни грижи за контрол на кръвната захар и елиминиране на факторите, които провокират развитието на диабет. Необходимо е:
– поддържане на здравословно тегло – затлъстяването е първостепенен фактор, предизвикващ развитието на диабет тип 2
– полагане на умерени физически натоварвания и спазване на рационален хранителен режим

Превенция на остеопороза

Остеопорозата прави костите крехки и чупливи, а вероятността за развитие на остеопороза нараства значително с настъпването на менопаузата. Като най-застрашени от фрактури се посочват бедрата, гръбнака и китките. Ето кои са основните мерки за заздравяване на костната система:
– приемането на храни, богати на калций
– достатъчно излагане на слънце, стимулиращо синтезата на витамин D
– умерени физически упражнения за укрепване на мускулатурата

Заболяванията, за развитието на които благоприятстват менопаузените изменения, засягат различни органи и системи на женския организъм. В основата си, развитието им се провокира от ниските естрогенови нива и измененията в организма, до които те водят. Затова противодействието срещу тях изисква възвръщане на хормоналния баланс в организма и допълнителен прием на продукти, понижаващи риска от развитие на разглежданите заболявания.
Продуктите от серия Феминорм предлагат няколко различни комбинации, с които всяка жена, сблъскваща се с менопаузата може да си осигури защита от остеопорозата, безсънието, тревогите, депресията и другите климактерични прояви.

borola
Сподели: