Остеопорозата във факти
Време за четене: ... минути

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, което се характеризира с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, водещи до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Предразполагащи фактори за развитие на заболяването може да бъдат липсата на естествени естрогени след настъпване на менопаузата при жените и прекратяване на функцията на яйчниците, продължителната употреба на кортикостероидни препарати. Недостатъчният прием на калций или намаленото му усвояване от организма (поради ограниченото количество на витамин Д) може да допринесат също за загуба на костна тъкан.

В настоящата статия ще ви представим няколко факти за остеопорозата, до които са достигнали учените от различни страни

1. Остеопорозата заема 4-то място по инвалидност и смъртност след сърдечно-съдовите заболявания, рака и захарния диабет.

2. На всеки 3 секунди в света някой получава счупване на кост, което се дължи на остеопороза.

Banner shop

3. В Америка всяка година се регистрират около 1 милион счупвания, които са характерни за остеопорозата.

4. Близо 800 хиляди българки страдат от остеопения и остеопороза.

5. Всяка втора жена и всеки пети мъж над 50 годишна възраст получават поне една фрактура.

6. Около 50% от хората с една фрактура получават нова след известен перид от време.

7. При жените в менопауза загубата на костна маса може да достигне 4-5% на година.

8. Приемът на калциеви препарати при остеопороза не винаги води до желания ефект, поради нарушеното му усвояване от организма.

9. Допълнителният прием на витамин Д намалява с 49% риска от падания при жени.

10. Ефективното средство за ранна профилактика на остеопороза, особено при жени в менопауза трябва да съдържа комбинация от фитоестрогени и витамин Д. Такава комбинация представлява Феминорм Остео. Доказано е, че съставките на продукта повлияват благоприятно менопаузата и костната тъкан. Витамин Д осигурява абсорбцията на калций в тънките черва и натрупването му в костите. Фитоестрогените във Феминорм Остео не блокират собственото производство на естрогени, което ги прави подходящи за ранна профилактика на менопаузата още около 40-годишна възраст и плавно навлизане в климактериума.

borola
Сподели: