профилактика на остеопороза
Време за четене: ... минути

Дамите в менопауза е необходимо да помислят за ефективни методи за профилактика на остеопороза. Костното заболяване се среща най-често в менопаузалния период и сериозността му изисква навременна превенция.

Остеопорозата е призната за масово социално-значимо заболяване

Световната здравна организация определя остеопорозата като “прогресивно системно заболяване на костния скелет. Характеризира се с понижена костна маса, нарушения в микроархитектурата на костта, повишена чупливост на костите и висок риск от фрактури”.

Остеопорозата е резултат от липса на баланс между процеса на костно изграждане и костно разграждане, в резултат на което превес взема разграждането. Костта изтънява, става по-крехка и се чупи лесно. Остеопорозата причинява повече от 8,9 милиона фрактури годишно, което означава 25 хил. фрактури на ден или 1 фрактура на всеки 3 секунди.

Banner shop

Костното здраве зависи от масата и плътността на костите

Плътността на костите се влияе от количеството на калций, фосфор и други минерали, които се съдържат в костта. Когато количествата на тези минерали са ниски, костната здравина намалява и те губят своята вътрешна укрепваща структура. В ранните стадии на костна загуба липсва външна проява и изразени симптоми. С течение на времето се формират няколко характерни признаци и нарушения. Сред тях са загуба на височина, болки в гърба, наведена стойка на тялото, фрактури на прешлени, китки, шийката на бедрената и други кости. Състоянието е най-характерно при жените в менопауза, когато поради намаляването на женските полови хормони, започва да намалява костната плътност.

Два са основните фактора, които определят риска от развитие на остеопороза – пикова костна маса и размер на костната загуба

Хората, при които костната плътност намалява с повече от 3,5% годишно, се определят като бързо губещи костна маса. Тези, при които това става с по-малко от 2,5% годишно – като бавно губещи костна тъкан. Намаляването на костната плътност (T-score) само с 1 SD води до увеличаване на фрактурния риск с 1,2 – 1,4%.

Според причините, водещи до развитието ѝ, остеопорозата бива:

  • Първична – постменопаузална (менопаузата може да настъпи естествено, след 45 годишна възраст или да бъде предизвикана оперативно) и сенилна (след 70-годишна възраст)
  • Вторична – при други заболявания: хормонални, бъбречни, ревматични, гастроинтестинални, кръвни, генетични. При употребата на медикаменти като кортикостероиди, диуретици и имуносупресори
  • Идиопатична (пременопаузална, пресенилна)
  • Локализирана

Съществуват и други рискови фактори, водещи до развитието на остеопороза. Към тях принадлежат: намалена физическа активност и продължително обездвижване, злоупотреба с алкохол и кофеин, гладуване, намалено излагане на слънчеви лъчи. Специалистите препоръчват на дамите с по-висок риск да вземат своевременни мерки за профилактика на остеопороза.

Профилактика на остеопороза – на какво да наблегнат дамите в менопауза?

Физическа активност

Костите са жива тъкан, която при упражняване става издръжлива. За жените в менопауза са подходящи аеробните упражнения, съчетани със силови. Силовите упражнения с тежести се препоръчват за предотвратяване на костната загуба. Достатъчно е ежедневно дамите да се занимават с активно движение и два пъти в седмицата да практикуват силови упражнения. Подходящи са също така ходенето и повдигането на пръсти. Редовната физическа активност в умерени количества може да спомогне за профилактика на остеопороза.

“НЕ” на тютюнопушенето и алкохола

За да запазят здравината на костите си в менопаузата, е необходимо жените да се откажат от вредните навици. Тютюнопушенето и употребата на алкохол влияят негативно върху костната плътност.

Подходящо хранително меню

Здравето на костите се поддържа и от подходящите храни – това са тези, които съдържат калций и Витамин D. Калций се съдържа в млечните продукти. Витамин D подпомага усвояването на калция. Той се съдържа в сьомгата, бялата риба, скумрията, риба тон, херингата, както и в яйцата. Консумацията им е правилната стъпка за качествена профилактика на остеопороза.

Грижа за костното здраве и профилактика на остеопороза при жени в менопауза

Доказано е, че фитоестрогените имат решаваща роля за костното здраве. Най-важните от тях – изофлавоните, имат предпазващ ефект срещу остеопороза. Те намаляват костната загуба и имат профилактична роля върху костното здраве. В периода на менопауза и постменопауза, фитоестрогените повишават костната минерална плътност. Приемът им е с доказано действие при профилактика на остеопороза.

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo е уникална комбинация от фитоестрогени и Витамин D, които повлияват процеса на изграждане и разграждане на костта. Фитоестрогените структурно и функционално силно наподобяват женските полови хормони. Те се свързват селективно със специфичните бета естрогенни рецептори и възстановяват хормоналния баланс в женския организъм през менопаузалния период.

Витамин D осигурява абсорбцията на калций в тънките черва и натрупването му в костите. По този начин се повишава плътността и здравината им.

Комбинираното действие на съставките осигурява благоприятни ефекти както върху костното здраве, така и върху менопаузалния синдром. Феминорм Остео стимулира костообразуването, потиска костната резорбция, възстановява минерализацията на костите и подобрява мускулния тонус. Феминорм Остео повлиява и невровегетативните симптоми, сърдечно-съдовия риск и атрофичните промени през климактериума, без да потиска собственото производство на естрогени.

borola
Сподели: