ранен климакс
Време за четене: ... минути

Настъпването на ранен климакс (преди 40 години) може да е провокирано от прекомерна употреба на грим и козметични продукти. Това става ясно от изследване на Вашингтонския университет в САЩ, публикувано в уеб сайта на Medical Daily https://www.medicaldaily.com.

Ранен климакс – тревожна тенденция

Учените анализират данни на 5708 жени, които са част от национално проучване за здравето и храненето в Съединените щати. Резултатите са интересни и едновременно с това тревожни. Жените, изложени на големи количества химикали, са в риск от навлизане в менопауза две години преди обичайното. Това автоматично води до намаляване на средната възраст за начало на менопауза в САЩ и от 51 г. тя става 49 г.

Практиката на главната авторка на изследването д-р Наталия Гриндлър показва нещо още по-страшно. По време на конференция на Американското дружество за репродуктивна медицина (ASRM) специалистката заявява, че по нейни наблюдения някои жени влизат в менопауза 15 г. по-рано. Това идва да покаже, че една част от жените губят репродуктивните си способности в 30-те си години.

Главни заподозрени за случващото се според изследването на д-р Гриндлър са фталатите

Това са органични съединение от групата на естерите, масово използвани като пластификатори (химически вещества, които придават издръжливост и гъвкавост).

Фталатите са навсякъде около нас – като се започне от козметика и се стигне до почистващите препарати. Много изследвания доказват, че освен за околната среда, те са вредни и за здравето. Има редица данни, че променят хормоналния фон и дори причиняват безплодие.

Д-р Гриндлър свързва завишените нива на фталати в кръвта и урината на жените с прекомерната употреба на гримове и козметични продукти като лак за коса.

„Напълно вярваме, че фталатите са в състояние да повлияят негативно на яйчниковата функция и на репродуктивните способности. Има още много неща за доизясняване. Едно обаче е повече от сигурно – тези вещества имат дългосрочно отрицателно въздействие върху здравето на жените“, категорична е д-р Гриндлър.

Припомняме, че ранната менопауза крие рискове. Тя е свързана с повишена загуба на костна маса, опасност от мозъчен кръвоизлив, сърдечни заболявания и инсулт.

Природен продукт за удължаване функцията на яйчниците и предотвратяване на ранен климакс

За намаляване опасността от преждевременна менопауза гинеколози у нас препоръчват Феминорм / Feminorm® от едноименната серия продукти за женско здраве. Това е най-пълният източник на фитоестрогени на българския пазар. Съдържа и четирите необходими изофлавона за жените (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин). За сравнение в соята има само два.

Всяка капсула от продукта осигурява 250 mg стандартизиран екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense), съответстващ на 20 mg изофлавони. Редовният прием по 1 капсула от 1 до 3 пъти дневно, след хранене съдейства за възстановяване и поддържане на хормоналния баланс.

Продуктът е напълно безопасен. НЕ потиска производството на собствени естрогени. Спокойно може да се приема в периода на пременопауза. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: