срещу косопад при менопауза
Време за четене: ... минути

Много жени търсят решение срещу косопад при менопауза. Причината е, че в този период от живота в женския организъм настъпват редица промени, които се отразяват и върху здравината, гъстотата и плътността на косата. Други чести оплаквания са горещи вълни, нощно изпотяване, напълняване в областта на корема и честа промяна в настроението. В следващите редове споделяме каква е причината за загуба на коса по време на менопауза и на какво да обърнете внимание при избор на подходящ шампоан.

Каква е причината за загуба на коса по време на менопауза?

В основата на менопаузалните смущения при жените, включително и косопада, стои хормоналният дисбаланс, който настъпва с преустановяване на яйчниковата функция. Нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон постепенно започват да спадат, а стойностите на група мъжки полови хормони, андрогени, се повишават. Под тяхно влияние космените фоликули на скалпа се свиват и това води до косопад. От друга страна естрогените подпомагат растежа на косата. Когато нивата им намаляват, тя изтънява и расте по-бавно. Освен хормоналните промени причина за загуба на коса може да бъде дефицит на някои хранителни вещества и витамини в организма, генетична предразположеност или някои заболявания.

Съвети при избор на шампоан срещу косопад

Загубата на коса може да причини дискомфорт на дамите в менопауза и да се отрази негативно върху самочувствието. За локално третиране на проблема жените често търсят подходящ шампоан, който да предотврати косопада и да стимулира растежа на нова коса. Добър избор са измивните продукти, които подхранват скалпа с антиоксиданти и подобряват бариерната функция на кожата на скалпа. При жените в менопауза е възможно нивата на половият хормон дихидротестостерон (DHT) да са по-високи от обичайното и това да предизвика косопад. Затова е удачно дамите да заложат на шампоан, който съдържа DHT блокери, предотвратяващи загубата на коса. Други съставки, за които се счита, че имат благоприятен ефект срещу косопад са биотин, кофеин и епигалокатехин-3-галат (EGCG).

Banner shop

Срещу косопад при менопауза – овладяване на първопричината за проблема

Когато загубата на коса по време на менопауза се дължи на ниските нива на женските полови хормони естрогени, специалистите у нас препоръчват прием на фитоестрогени за регулиране на хормоналния дисбаланс. Тези вещества са естествени аналози на естрогена, които се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Приемът им не потиска производството на собствени естрогени от организма. Резултатът е възстановен баланс на хормоните в женското тяло и овладяване на менопаузалните смущения, включително косопада.

Оптимално количество висококачествени фитоестрогени ще откриете в 4-те основни продукта от едноименната серия Феминорм:

Продуктите са с висок профил на безопасност, имат отлична поносимост и са подходящи за дълговременна употреба. Изберете най-подходящия за вас в зависимост от вида и тежестта на менопаузалните симптоми. Може да закупите от аптеките в страната или онлай от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: