сърдечно-съдови заболявания
Време за четене: ... минути

Сърдечно-съдовите заболявания се асоциират по-често с мъжете, но във възрастовата група над 50 години рискът при двата пола се уеднаквява. Причина за това е повишеният сърдечно-съдов риск при жените в менопауза. Статистиката сочи, че основна причина за смъртност в периода на климактериума са именно разнообразните сърдечно-съдови заболявания. Важно е да се отбележи, че рискът от развитие на такива може да бъде контролиран успешно от всяка жена в менопауза.

Сърдечно-съдови заболявания през менопаузата – причини

Сърдечно-съдовият риск при жените нараства неимоверно след 45-годишна възраст с навлизането в менопауза. В групата на най-застрашените попадат и по-младите жени с оперативно отстранени яйчници, при които настъпва т.нар. хирургична менопауза.

Сърдечно-съдови заболявания заплашват голям процент от жените в менопауза поради една съществена причина. Това е настъпващият естрогенен дефицит. Естрогенът има благоприятен ефект върху стените на артериалните съдове. Той поддържа еластичността им и помага за това те да се отпускат и свиват, поддържайки кръвното налягане в норма. Отслабващата секреция на естроген през климактериума се асоциира с втвърдяване на артериите и допълнително натоварване на сърдечния мускул. Респективно се повишава рискът от увреждане на съдовете или на сърцето.

Banner shop

Ниският естроген и влошената еластичност на артериите е водеща, но не единствена причина за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания през менопаузата. Други фактори с подобен ефект, чието влияние се засилва през климактериума са:

  • развитието на диабет
  • пушенето
  • повишаването на холестерола
  • затлъстяването
  • намалената физическата активност

Сърдечно-съдови заболявания – профилактика през менопаузата

Възстановяването на хормоналния баланс е основна превантивна мярка за редуциране на сърдечно-съдовия риск през менопаузата. Най-безопасният начин за компенсиране на естрогенния дефицит е приемът на фитоестрогени. Пълен набор от всички необходими на жената фитоестрогени осигуряват природните продукти от фамилия Феминорм.

За по-пълно редуциране на риска от сърдечно-съдови заболявания през менопаузата може да се разчита на допълнителния прием на ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+. Този продукт осигурява оптимални дози биологичноактивни омега-3 мастни киселини в комбинация с витамин Е (токоферол).

Едновременният прием на продукти Феминорм и ТриОмега 1000+ понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, помагайки за намаляване на кръвното налягане, холестерола, и триглицеридите. Това е рационална природосъобразна комбинация, която може да помогне на всяка жена да поддържа сърдечното си здраве в периода на менопаузата.

borola
Сподели: