топли вълни
Време за четене: ... минути

Скорошно проучване на учени от Вашингтонския университет в Сиатъл установи, че съществува пряка връзка между активирането на неврони на хипоталамуса, наречени Kiss1, и появата на топли вълни в менопауза при жените в менопауза. Разберете повече за изследването в следващите редове и за естествения начин, по който може да се овладее мъчителния симптом.

На какво се основава изводът на изследователите, че топлите вълни през менопаузата са неврологично обусловени?

От страниците на сп. Cell Reports, където е публикувано проучването, става ясно, че за да достигнат до революционното заключение учените извършват опити с лабораторни мишки. За целите на експеримента гризачите са генетично манипулирани и са заразени с вирус, който активира Kiss1 невроните. В резултат се случва нещо удивително! Учените наблюдават как температурата на кожата на животните бързо се повишава и телесната им температура внезапно се понижава. Казано с други думи, при животинските модели се наблюдават характерните за жените в менопаузата горещи вълни.

Експеримента обаче не спира дотук. Изследователите провеждат втори опит, състоящ се в отстраняване на яйчниците на мишките. С това целят да симулират състоянието на хормонален дисбаланс, под чийто знак преминава периода на менопауза при дамите. Впоследствие отново активират невроните Kiss1 и гризачите пак „получават“ горещи вълни. В този случай обаче пристъпът е много по-интензивен, отколкото при първия опит. Това окончателно затвърждава подозренията на изследователите, че неприятният симптом при жените е неврологично обусловен.

Banner shop

По думите на д-р Кристофър Джонсън, един от авторите на проучването, хипотезата им дава доста правдоподобно обяснение на причината за появата на топли вълни при менопаузалните дами. И за да не е голословен, той привежда факта, че както животните, така и хората имат Kiss1 неврони, чиито основни функции не се различават съществено. „Откритието е важно, тъй като може да доведе до разработването на нови средства за овладяване и дори предотвратяване на горещите вълни, които измъчват жените в менопауза“, категоричен е д-р Джонсън.

Достъпното природно средство с доказан ефект срещу топли вълни в периода на менопауза

Само времето ще покаже дали откритието на американските учени ще послужи за създаване на нови методи за овладяване на горещите вълни. Дотогава единственият надежден начин у нас за справяне с проблема остава приемът на Феминорм/Feminorm®. Безотказното действие на този 100% натурален продукт се дължи на пълният набор от фитоестрогени във всяка негова капсула. Растителните аналози на женските полови хормони в състава на Феминорм са извлечени от листата на Червена детелина – растение, с доказани ползи за облекчаване на менопаузалните оплаквания. Благодарение на уникалната си способност да свързват селективно естрогенните рецептори и да стимулират тяхната активност, фитоестрогените във Феминорм възстановяват хормоналния баланс и нормализират смущенията при жени в менопауза. За постигане на оптимален резултат се препоръчва продуктът да се използва продължително време. Няма данни за нежелани реакции и странични ефекти дори при дълговременна употреба поради изцяло природния произход на Феминорм.

borola
Сподели: