горещи вълни
Време за четене: ... минути
В статията за топли вълни ще прочетете:

Само при споменаване на словосъчетанието „топли вълни“ много жени на прага или в началото на менопауза потръпват от ужас. Оправдана ли е реакцията им? Ще оставим на вас сами да прецените, след като се запознаете по-подробно с проблема.

Какво представляват топлите вълни?

Жените в менопауза описват горещите вълни като внезапен прилив на топлина в областта на лицето и в горната част на гърдите, който постепенно обхваща цялото тяло. Кожата се зачервява, а обилното изпотяване и ускореният пулс, допълнително влошават състоянието на засегнатите.

Кога се появяват и кога изчезват топлите вълни?

Горещите вълни се наблюдават в първата година след последната менструация на жените. Появяват се както през деня, така и през нощта. Продължителността и честотата им са строго индивидуални. По правило траят от 30 секунди до няколко минути и се повтарят на неравномерни интервали. Доскоро се смяташе, че мъчителния менопаузален симптом отминава за 3-4 години. Скорошно проучване на учени от Медицинския университет в Пенсилвания обаче поставя под въпрос това схващане. Резултатите от него доказват, че при болшинството от менопаузалните дами горещите вълни продължават средно по 11 години и половина.

Какви са последствията от топлите вълни?

Някои от жените съобщават, че след пристъп на горещи вълни усещат студени тръпки по тялото. Други изпитват физическо изтощение. А трети – започват да страдат от нарушения в съня. В резултат от недоспиването, се чувстват постоянно изморени, трудно се концентрират и лесно избухват. Всичко това сериозно затруднява изпълнението на ежедневните им задачи и влошава социалните им отношения.

Какъв процент жени са засегнати от топли вълни?

Горещите вълни са сред най-често срещаните вазомоторни оплаквания сред жените в периода на менопауза. Статистиката недвусмислено потвърждава това твърдение. По последни данни около 75-80% от менопаузалните дами в западните държави имат това оплакване.

Кои са причините за поява на топли вълни?

Учените все още не са стигнали до единодушен отговор на въпроса какво отключва топлите вълни. Като възможни причина за появата им посочват:

Естрогенeн дефицит
Към момента спадът в нивото на естрогените е основен фактор за появата на горещи вълни. Хормоналните промени водят до нарушаване на терморегулацията, респективно до увеличаване на телесната температура.

Безпокойство
Тревожността, която обзема голяма част от жените през менопаузата, също е потенциална причина за топли вълни.

Наднормено тегло
И излишните килограми са предпоставка за възникване на горещи вълни. Натрупана мастна тъкан предизвиква значителни промени във функционирането на организма, които могат да доведат до появата на неприятния симптом при дамите.

Определени заболявания
Възможно е появата на горещи вълни да се провокира от заболявания на щитовидната жлеза, метаболитни нарушения, инфекциозни и вирусни инфекции.

Хранителни алергии
Непоносимостта към определен тип храна може да стои в основата на пристъпите на топли вълни.

Някои лекарства
Не е изключено и приемът на определени медикаменти (хормонални препарати, болкоуспокояващи и антидепресанти) да отключи горещите вълни.

Алкохол, никотин, кофеин
Твърде вероятно е злоупотребата с тези стимулиращи вещества в периода на менопауза да доведе до горещи вълни.

Как да се намалят горещите вълни?

Придържайки се към следните изпитани съвети, дамите в менопауза значително могат да намалят силата и честотата на топлите вълни и да подобрят качеството си на живот:

Преустановяване на вредните навици
Отказът от алкохола, цигарите и кафето значително може да облекчи състоянието на менопаузалните дами, които страдат от топли вълни. Тази мярка изглежда твърде крайна, но е наистина много ефективна. Ако дамите обаче не успяват да я спазват, те могат да прибегнат до следния компромисен вариант – да намалят броя на цигарите и приема на алкохолни и кофеинови напитки.

Борба с излишните килограми
Намаляването на теглото до нормални граници е от решаващо значение за преодоляване на топлите вълни. Ето защо е необходимо менопаузалните дами, които водят война с кантара, да направят всичко по силите си, за да я спечелят. Разбира се, това далеч не означава, че трябва да се подлагат на безумни диети и спортни изтезания. Има много по-безопасни и ефективни начини за влизане във форма като придържане към адекватен хранителен режим, практикуване на умерена физическа активност и прием на Калорекс/Calorex®.

Замяна на някои лекарства
В случай че се установи, че определени медикаменти са причината за появата на горещи вълни, дамите непременно трябва да помолят лекуващия лекар да ги замени с безвредна алтернатива.

Намаляване на безпокойството
Ако искат да разредят епизодите на топли вълни, менопаузалните жени трябва да помислят в посока снемане на тревожността. За целта могат да практикуват техники на релаксация като дълбоко дишане, медитация, йога и тай чи.

Подходящо облекло
Изборът на дрехи също е от особена важност за справяне с дискомфорта, причинен от топлите вълни. Препоръчително е дамите в менопауза да залагат на панталони, блузи, рокли и поли, изработени от естествена материя и със свободна кройка. Единствено така тялото няма да се запарва и ще “диша” на воля. Това от своя страна предполага по-бързо отшумяване на пристъпа на горещи вълни.

Прилагане на акупунктура
Експерти от Северноамериканската асоциация по менопауза (NAMS) достигат до извода, че акупунктурата е способна да облекчи непоносимите горещи вълни в периода на менопауза. Провеждайки сравнителен анализ на резултати от предишни изследвания, целящи да проверят ефекта на алтернативната терапия върху менопаузалните симптоми, те установяват, че:

  • интензивността и честотата на невровегетативното оплакване намаляват без значение от формата на акупунктура, която жените са предпочели – лазерна, аурикуларна (ушна) или електрическа.

Прием на фитоестрогени
Тези органични съединения от растителен произход, които структурно и функционално наподобяват женските полови хормони, са ценен съюзник на дамите за преодоляване на горещите вълни през менопаузата. Ето защо специалистите горещо препоръчват на дамите в климакс да се доверят на висококачествени природни средства, разработени на базата на фитоестрогени, за да се сбогуват с топлите вълни.

Кои са най-надеждните източници на фитоестрогени на пазара у нас, способни да преборят топлите вълни?

Видни български акушер-гинеколози съветват менопаузалните жени у нас да си осигурят прием на два от природните продукти от фамилия Феминорм, за да преборят топлите вълни.

При по-осезаеми менопаузални смущения, включително поява на топли вълни се препоръчва прием на Феминорм Дуо/Feminorm® Duo. Всяка капсула от този изцяло природен продукт снабдява женския организъм с висококачествен стандартизиран екстракт от цветове на Червена детелина и от корени на Сребърна свещичка. Активните съставки се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени. Така хормоналният баланс се възстановява и менопаузалните смущения като горещите вълни се нормализират.

Ако топлите вълни смущават съня на дамите, експертите препоръчват приема на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Към Червената детелина и Сребърна свещичка в състава на този продукт е добавен мелатонин. Мощното взаимодопълващо действие на природните аналози на естрогена и естествения психичен хармонизатор на съня спомага за възстановяване на хормоналния баланс и регулиране на биологичния часовник. В резултат менопаузалните смущения като топлите вълни през нощта и безсънието отшумяват. Ползите от Феминорм Лека Нощ обаче не свършват дотук! Той помага на менопаузалните жени да пребори тревожността и да подобрят настроението си.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Феминорм Дуо и Феминорм Лека Нощ да се приемат по-продължително време. Схемата на прием е следната:

  • Феминорм Дуо се приема по 1 капсула сутрин след хранене
  • Феминорм Лека Нощ – по 1-2 капсули вечер, 30-60 минути преди лягане.

Дълговременната употреба не крие риск за здравето на жените поради изцяло природния произход на двата продукта.

borola
Сподели: