тревожност при менопауза
Време за четене: ... минути

Изпитването на тревожност при менопауза е един от най-честите и мъчителни симптоми, причиняващи дискомфорт на жените в климакс. На какво се дължи и как да се контролира?

Причини за поява на тревожност при менопауза

През климактериума нивата на женските полови хормони естрогени спадат и това води до физически и психологически промени. Безпокойството и депресията в менопауза се дължат на нарушаване на регулацията на моноаминергичните пътища в централната нервна система. Причината е дисбалансът в естрогенните нива.

Има дами, които изпитват леко и бързо отминаващо безпокойство. Но някои менопаузални жени могат да изпаднат в дълбоки депресивни състояния, повлияващи неблагоприятно начина им на живот. Силата на тези състояния, както и вероятност да се изпадне в тях, е строго индивидуална. Но добрата новина е, че те могат да бъдат успешно контролирани.

Полезни практики за овладяване на безпокойството в периода на менопауза

Грижа за здравето

Цялостната грижа за доброто състояние на организма е от съществено значение за поддържане и на менталното здраве. Следването на балансирана диета, отказването от вредните навици и редовното спортуване повлияват множество менопаузални симптоми. Физическите упражнения изразходват натрупаната енергия и спомагат за редуциране на тревожните атаки. Преустановяването на тютюнопушенето и прекомерния прием на кофеинови напитки също намалява нервното напрежение. Грижата за здравето повдига самочувствието на менопаузалните дами, а това само по себе си потиска постоянното безпокойство.

Набавяне на качествен сън

Безсънието е още едно менопаузално смущение, което води след себе си повишено нервно напрежение и тревожност. Менопаузалните дами е нужно да обърнат внимание на качеството на нощната си почивка. Необходимо е да си набавят достатъчно часове за сън – между 7 и 8 часа. Ако имат проблеми със заспиването, да си изградят вечерна рутина, която може да включва топъл душ, релаксиращ масаж или отпускащо четиво преди сън. Да не консумират стимулиращи напитки и храни, които усилват горещите вълни, както и да преустановят употребата на алкохол. Да наблегнат на чайовете с успокояващ ефект като лайка и валериана, и да намалят „екранното време“ преди лягане.

Прием на фитоестрогени срещу тревожност при менопауза

В основата на успешното овладяване на всички менопаузални смущения, включително и на безпокойството, стои компенсиране на естрогенния дефицит. Постигането на хормонален баланс в женския организъм е възможно чрез прием на растителни аналози на естрогените – фитоестрогени. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори и ги стимулират, без да потискат собственото производство на естрогени. Продуктът, който осигурява два от най-мощните фитоестрогена, в комбинация с психичния хармонизатор мелатонин, е Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Чрез прием му се постига естествено овладяване на тревожността и нервното напрежение, и подобряване на качеството на съня. Продуктът възвръща нужния баланс в организма на менопаузалната жена, без да вреди на здравето. Дозира се по 1-2 капсули вечер, 30 до 60 минути преди сън.

borola
Сподели: