упражнения за здрави кости
Време за четене: ... минути

Движението и редовната физическа активност са задължително условие за всички хора, които страдат от остеопороза или са изложени на риск от развитие на костното заболяване. А всяка жена знае, че навлизането в критическа възраст е сериозна предпоставка за понижаване на костната плътност и развитие на остеопороза.

Оказва се, че движението е сред топ навиците, с които може да се предотврати загубата на костна маса. Поддържането на здрава мускулна и костна система намалява риска от изтъняване на костта и фрактури. Но разбира се не всяко физическо натоварване е подходящо за жени в менопауза. Ето кои са най-подходящите упражнения за жени в критическа възраст.

Подходящи упражнения за здрави кости и превенция на остеопороза за жени в менопауза

Физически упражнения, които действат срещу гравитацията

Упражнения, при които в голяма степен участва гравитацията. При тях се поставя натиск върху костите, с което се засилва производството на повече клетки. По този начин се предотвратява бързата загуба на костна маса.
Пример за такива упражнения са йога, бързо ходене, тичане, танци, планински преходи, ракетни спортове като тенис на корт, бадминтон и скуош и др.
В случай на тежка остеопороза, счупена кост или фрактура обаче някои активности могат повече да навредят, отколкото да бъдат от полза. В такива случаи се консултирайте с медицинско лице.

Banner shop

Упражнения с тежести

Този тип тренировки едновременно заздравяват и мускулите, и костите. Стремете се да се фокусирате върху всяка отделна мускулна група в различните тренировки. Ако за първи път се сблъсквате с подобна тренировка, доверете се на съветите на професионален треньор.

Поддържане на градината

Въпреки че обикновено не се приема за вид тренировка, това е чудесен начин за жените над 50 години да се поддържат в добра форма. В действителност работата в градината натоварва голяма част от мускулните групи и е добър начин за добавяне на допълнително движение в ежедневието.

Плуване

Това е още един много подходящ вид тренировка за жени в критическа възраст. Съдейства за изграждане на здрави мускули и подобрява работата на белите дробове и сърцето. Подходящо е при тежка остеопороза и артрит, където не се препоръчват упражнения с тежести и движения, които действат срещу гравитацията.

Упражнения за подобряване на баланса

Подобряването на баланса ограничава риска от залитане и падане. Подходяща тренировка за подобряване на баланса е Тай-чи – подвижна медитация, вдъхновена от Древен Китай, която укрепва и тялото, и духа.

Упражнения, в комбинация с прием на правилните природни средства за здрава костна система

Природните продукти са необходимо средство за превенция срещу остеопороза и облекчаване на симптомите, които съпътстват критическата възраст. Подходящо средство е Феминорм Остео/Feminorm® Osteo – продукт, който компенсира липсата на естроген и намалява риска от костното заболяване. Това е възможно чрез съдържащата се комбинация от мощни фитоестрогени и активната форма на витамин Д.
Феминорм Остео е подходящо средство за ранна профилактика на остеопороза. А навременната профилактика е един от най-сигурните методи за превенция на заболяването.

borola
Сподели: