Време за четене: ... минути

Тревожноста, депресията, топлите вълни и безсънието са неприятни, но обратими симптоми, съпътстващи менопаузата. От друга страна трайни и необратими последици като остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и атрофия на кожата и лигавиците, често не се взимат под внимание от жените.

Остеопорозата е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. Наричана е още “тих крадец” или “тиха епидемия”, тъй като протича безсимптомно. В първите 3 до 5 години след менопаузата жените са застрашени oт заболяването, тъй като тогава губят най-голямо количество костно вещество.

Според епидемиологично проучване в рамките на националната програма за ограничаване на остеопорозата в България 2005-2010 г. към МЗ показва, че 426 хил. (27%) са българките над 50 г. възраст с остеопороза на централни места – бедро или прешлени.

От жените с остеопороза 30 500 са с бедрена фрактура, 37 000 са с фрактури на прешлени, а 146 000 са с фрактура на китката. Общо 23,3% от жените над 50 г. имат поне една остеопорозна фрактура. Наличието на такъв голям процент от фрактури означава лоша превенция. Липсва единно становище по отношение на ефективната и безопасна профилактика на остеопорозата в менопаузалния период.

Banner shop

Именно необходимостта от такава обръща вниманието на специалистите върху фитоестрогените и ролята им в профилактиката и в комплексната терапия на остеопорозата. Те представляват органични вещества, структурно и функционално близки до естрогените. Единствено фитоестрогените могат да се използват за профилактика без риск от странични действия.

Дългогодишни проучвания доказват, че фитоестрогените имат протективен ефект върху костта на постменопаузалната жена при остеопороза и остеопения. Фитоестрогените увеличават костната минерална плътност в областта на прешлените, намаляват маркерите на костния търновър и понижават риска от фрактури. Основно предимство на фитоестрогените е, че не потискат собственото производство на естрогени, което също благоприятства костното здраве.

Най–важни от фитоестрогените са изофлавоните.

Има голямо разнообразие от източници на естрогени, но най-пълния набор от изофлавони се съдържа само и единствено в червената детелина. За разлика от други продукти, съдържащи изофлавони – соя, леблебия и хмел, червената детелина съдържа оптимална комбинация от 4 изофлавона – генистеин, дайдзеин, формононетин и биоканин А.

Продуктът от Фамилия Феминорм – Feminorm, съдържа стандартизиран екстракт от червена детелина и съответно 4-те изофлавона – генистеин дайдзеин, формононетин и биоканин А. Feminorm обединява тези изофлавони в уникална комбинация, в която те оптимално потенцират действието си. Feminorm притежава висока ефективност и осигурява максимална защита от остеопороза през менопаузата. Продуктът е подходящ както за профилактика на костната загуба, така и в комбинация с медикаменти за лечение на остеопорозата.

borola
Сподели: