фитоестрогени
Време за четене: ... минути

Думата фитоестрогени произлиза от гръцката дума „phyto“, което означава растение и „estrogen“ – един от главните полови хормони в женския организъм, отговорен за плодовитостта на всяка жена. Друг термин, който се използва вместо фитоестрогени, е растителни естрогени, защото тези вещества не се синтезират в човешкия организъм, а се срещат в определени храни и растения. Това, с което се отличават от други растителни съединения, е че наподобяват женския полов хормон и структурно, и функционално.

Получават се чрез екстракция от растителни продукти, а сред най-значимите фитоестрогени са изофлавоните. Те притежават най-мощно действие сред всички растителни естрогени.

Фироестрогени – приложение и ефект при жени в пременопауза, менопауза и постменопауза

Тъй като менопаузата е период, който се характеризира с понижени нива на естроген в женския организъм, фитоестрогените са едни от адекватните алтернативни средства за облекчаване на неприятните прояви през критическата възраст. А тези симптоми значително влошават качеството на живот на жените през този период.

Banner shop

Сред всички негативни симптоми, като най-притеснителни жените определят горещите вълни. За щастие проучвания доказват, че фитоестрогените съдействат за значително облекчаване на този неприятен симптом.

Друго клинично проучване доказва, че тези растителни съединения могат да предотвратят загубата на костна маса при жени в напреднала възраст. Хормона естроген обикновено поддържа здравето на костите, затова с напредване на възрастта и навлизане в менопауза вероятността от развитие на остеопороза се увеличава драстично.

Изофлавоните повлияват добре също нощното изпотяване и нервното напрежение при жените, но най-благоприятен е ефектът им върху костното здраве.

Как да си набавите необходимите количества фитоестрогени?

Растителните съединения в голяма степен наподобяват действието на естрогена. Затова приемът им по време на менопауза е за предпочитане пред хормонозаместителната терапия (ХЗТ).

Те могат да бъдат набавени чрез консумация на определени храни, като сред най-често споменаваните са соевите продукти и лененото семе, но някои плодове, зеленчуци и билки също съдържат тези ценни за здравето на жените съединения. Такива са моркови, броколи, портокали, бобови растения и билките червена детелина, вечерна иглика, корен от женско биле и други.

В най-удобна и лесна за приемане форма присъстват в природните продукти от Фамилия Феминорм.

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo представлява комбинация от два мощни фитоестрогена и повлиява по-силно изразените менопаузални смущения.

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo се грижи за здравето на костите, като едновременно с това повлиява и неприятните менопаузални смущения, благодарение на сполучливата комбинация между екстракт от цветове на Червена детелина, екстракт от корени на Сребърна свещичка и витамин D.
Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night от своя страна облекчава други, типични за менопаузата проблеми – безсъние, тревожност и депресия.

borola
Сподели: