фитоестрогени
Време за четене: ... минути

Като фитоестрогени се означават група вещества, естествено срещащи се в природата, които структурно и функционално наподобяват женския полов хормон естроген. Тази особеност на фитоестрогените ги прави приоритетен обект на изследвания, за установяване ползите им за женското здраве. Именно задълбоченото проучване на естествените фитоестрогени, продължаващо и днес, установи, че те имат действие, напълно наподобяващо това на естрогена. Освен това вече е установено, че прилагането на фитоестрогени при естрогенов дефицит е ефикасен, а и напълно безопасен метод за справяне с прилежащите здравословни проблеми.

Фитоестрогени

Действие. Структурно наподобявайки естрогенната молекула, фитоестрогените се свързват с рецепторите за естроген в женското тяло. Тези рецептори са два типа – алфа и бета като естествените фитоестрогени избирателно се свързват към бета-рецепторите.

Действайки по този начин, фитоестрогените подпомагат протичането на всички естрогенозависими процеси в женското тяло. Това е изключително важна тяхна черта, позволяваща прилагането им в условия на опасен естрогенов дефицит при жените. Важно е да се отбележи, че прилагането на фитоестрогени модулира концентрациите на ендогенния естроген, но по никакъв начин не пречи на неговата естествена секреция от яйчниците.

Banner shop

Фитоестрогени – приложение. Две са основните сфери на приложение на фитоестрогени в клиничната практика:

  • като допълнение или алтернатива на хормонозаместителна терапия при менопауза
  • за бързо овладяване на симптоми на пременопауза и менопауза

И двете сфери на приложение на фитоестрогените са асоциирани с уникалния естрогеноподобен ефект на тези вещества. Той носи изключително разнообразни ползи за жените в пременопауза и менопауза, при това придружени от допълнителен позитивен ефект – липсата на каквито и да било нежелани реакции.

Само малка част от ползите при прилагането на фитоестрогени в менопаузална възраст включват:

  • намаляване на нервно-вегетативните смущения на жената
  • подобряване на мускулния й тонус
  • редуциране на сърдечно-съдовия риск
  • поддържане на костната плътност и др.

Храни, богати на фитоестрогени

Сред добре познатите храни, богати на фитоестрогени, изпъкват соевите продукти и лененото семе. Затова те се ползват широко като естествен източник на тези вещества и присъстват в диетата на много менопаузални жени.

Съдържанието на фитоестрогени в тези хранителни продукти обаче отстъпва пред високите им концентрации в червената детелина (Triphollium pratense). Тя е най-пълният източник на фитоестрогени, използван при производството на най-висококачествените продукти за менопауза.

Екстракт от червена детелина, съдържащ 4-те най-мощни фитоестрогени, е включен в състава на продуктите от фамилия Феминорм. Това превръща продуктите Феминорм в идеално допълнение към назначаваната на много жени хормонозаместителна терапия. Освен това те може да се ползват и самостоятелно, за овладяване на менопаузалните симптоми и за профилактика на възможните усложнения на менопаузата.

borola
Сподели: