Менструални нарушения
Време за четене: ... минути

Опсоменорея
Опсоменореята е нарушение на менструалния цикъл, изразяващо се в увеличаване на неговата продължителност до 35 и повече дни.

Различават се две форми на опсоменорея:

  • първична или вродена форма – когато ритъмът на менструацията носи такъв характер от първия менструален цикъл;
  • вторична или придобита форма – когато до възникване на проблема се наблюдава нормална менструация.

Първичната форма е причинена от аномалии в развитието на репродуктивната система, недоразвит детероден апарат; астеничен синдром, в периода на полово съзряване при момичетата.

Banner shop

Причини за появата на опсоменорея вторична форма в репродуктивна възраст – нарушение на секреторната функция на жлезите с вътрешна секреция, продължителни инфекциозни процеси в организма (особено инфекции на пикочо-половата система), тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, наранявания на матка и яйчници (битови травми, огромен брой кюретажи).

Полименорея
Полименорея – необичайно чести менструации, интервалите между които са сведени до 15-20 дни. Интензивността на кръвозагубата може да бъде нормална, силна или оскъдна.

Полименореята се свързва с недоразвитие на половите органи, при което месечните цикли са ановулаторни, функцията на естрогени е снижена и се наблюдава недоразвитие на маточната мускулатура. Полименореята може да бъде причинена от възпалителни заболявания на органите на малкия таз, в това число от заболявания предавани по полов път.

borola
Сподели: