жените навлизащи в менопауза
Време за четене: ... минути

Човешкият житейски път е изпълнен с промени, всяка идваща със своите особености и нужди, при жените далеч повече, отколкото при мъжете. Периодът на късната зрялост, непосредствено преди излизането от детеродна възраст, е поредният такъв момент, известен като перименопауза. Това е времето преди същинската менопауза, когато настъпват естествени и необратими изменения в женското тяло. За много жени това е период на неяснота и изникват редица въпроси, на които те търсят отговор. Ето какво според специалистите се питат жените в перименопауза най-често:

Кога възниква перименопаузата и до кога продължава?

Това състояние обикновено настъпва във възрастта около 45-50 години и продължава от 2 до 10 години, според индивидуалните особености на жената и цялостното й състояние.

Как да разпозная перименопаузата?

За появата й може да се съди по няколко разпознаваеми симптоми. Най-популярният ранен знак на изява на перименопаузата е промяната в редовността на месечния цикъл – периодът между менструациите е обикновено по-кратък отколкото е бил досега, кървенето е по-обилно. Други характерни перименопаузални симптоми са появата на вагинална сухота и продължителна свръхчувствителност, дори болезненост на гърдите, изсушаване и изтъняване на кожата, поява на травми и фрактури на костите при наглед безобидни ситуации.

Banner shop

Ще се появят ли промени от емоционално естество?

Основните промени през перименопаузата се изразяват в изменения на секрецията на женските полови хормони, а това засяга и емоционалността на жената. Хормоналните изменения предизвикват проблеми със съня, чести промени на настроението, раздразнителност, избухливост и др. В много случаи това са ситуации, подобни на тези, които много жени изпитват по време на месечния си цикъл, но изявите им вече са по-непредвидими и продължителни.

Възможно ли е да забременея през перименопаузата?

В този период все още има менструален цикъл, а възможността за забременяване е налице, с тази разлика, че протичащите и предстоящи промени в тялото крият сериозен риск за здравето на жената и плода при евентуална бременност в този период.

Ще се влоши ли качеството на сексуалния ми живот?

През перименопаузата повечето жени не изпитват сериозни, предизвикани от нея, затруднения в сексуалния си живот. Започва да се забелязва вагинална сухота като отговор на тялото към намаленото количество секретиран естроген, но тя лесно се контролира с лубриканти и други подобни продукти. Някои жени усещат понижено сексуално влечение и либидо, но това се корени не толкова във физически, колкто в психически причини, които не е трудно да се контролират с подходяща нагласа и поддържане на емоционалното равновесие.

Какви мерки са необходими за поддържане на доброто здраве и безпроблемно посрещане и справяне с менопаузалните предизвикателства?

Естественият дефицит на естроген в организма и все по-често отричаните методи на хормон-заместителна терапия, прилагани масово доскоро, налагат компенсирането на ниските нива на половите хормони с нови методики и продукти – по-безопасни и същевременно ефективни. Широко предпочитани днес, поради доказаното си действие и естествен произход, са фитоестрогеновите продукти. Те са природни аналози на женския хормон естроген, наподобяващи напълно неговото действие в организма. Най-мощните продукти, съдържащи пълна гама от необходимите фитоестрогени, са продуктите от серия Феминорм. Те спомагат за плавното навлизане в менопаузата и безпроблемното понасяне на всички промени, свързани с нея.

borola
Сподели: