риск остеопороза
Време за четене: ... минути

Метаболитното заболяване остеопороза може да засегне всеки човек, но в най-висок риск са жените в менопауза и постменопауза. Причината се крие в пониженото количеството на хормоните естрогени. Те осигуряват баланса между формирането и разграждането на костната тъкан и поддържане на нивото на калций в организма, което също се понижава през менопауза.

Сред рисковите фактори за развитие на остеопороза са ниският прием на калций, дефицит на Витамин D, недохранването, липсата на физическа активност и др. Знаете ли обаче, че рискът от възникване на остеопороза е завишен и при жените, които се придържат към два нездравословни навика? Кои са те и как всеки от тях поотделно влияе върху костното здраве – научете в редовете по-долу.

Защо честата употреба на алкохол води до висок риск от остеопороза?

Няколко са причините, поради които алкохолът уврежда здравето на костите. Употребата на алкохолни напитки нарушава баланса на калция в организма, който влиза в групата на хранителните елементи, осигуряващи костната здравина.

Banner shop

Освен това алкохолът повишава нивата на хормона на паращитовидната жлеза – паратхормон. Вследствие на покачването му се стига до увеличаване концентрацията на калциевите соли в кръвта и деминерализиране на костите (остеопороза).

Алкохолният прием води и до покачване нивата на хормона кортизол в кръвта. Доказано е, че кортизолът понижава формирането на костната тъкан и повишава нейното разграждане.

Прекалено честата употреба на алкохол е рисков фактор за допълнително понижаване нивата на естрогени при жените в менопауза. Това значително увеличава риска от развитие на остеопороза.

Каква е връзката между остеопорозата и тютюнопушенето?

Според специалисти, употребата на цигари понижава количеството на абсорбирания в костите калций, както и естрогенните нива. Костната минерална плътност при жените в менопауза, които пушат е с 15 до 30% по-ниска от тази на въздържателките. Жените, които пушат са в 2 до 4 пъти по-висок риск от фрактура на бедрото, причинена от остеопороза.

Достатъчно ли е да спрем употребата на алкохол и цигари, за да се предпазим от остеопороза?

Освен преустановяване на двата вредни навика, специалистите съветват жените в менопауза да започнат и прием на фитоестрогени. Тези естествени вещества наподобяват структурно и функционално женските полови хормони естрогени. Приемът им овладява смущенията, придружаващи менопаузата и упражнява качествен контрол над опасността от остеопороза в същинска и след менопауза.

Два мощни фитоестрогена в съчетание с витамин D се съдържат в природния продукт за контрол над остеопорозата – Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Фитоестрогените притежават благоприятен ефект върху костната тъкан и абсорбцията на калций от организма. Витамин D подпомага усвояването на калций от храната и осигурява правилна минерализация на костите. Приемът на Феминорм Остео гарантира на всяка жена надеждна защита от остеопороза и успешно справяне със симптомите, проявяващи се в период на менопауза.

borola
Сподели: