след климакс
Време за четене: ... минути

Периодът след климакс, познат още като постменопауза, е времето през което голяма част от неприятните симптоми, съпътстващи менопаузата, постепенно отшумяват. В резултат на намалените нива на естрогени обаче, постменопаузалните жени изпитват други неразположения. Какви изменения настъпват в организма през този период – научете в настоящата статия.

Физиологични промени, които настъпват след климакс

Горещите вълни отшумяват

Тялото се приспособява към промените, настъпили през менопаузата и симптомите намаляват. Специалистите обаче предупреждават, че топлите вълни могат да продължат да съпътстват ежедневието на жените 8 години след навлизане в менопауза.

Промяна в разпределението на теглото

В този период мазнините е по-вероятно да се складират повече в областта на талията и корема, отколкото по бедрата и ханша. Това се интерпретира като опит на тялото да „скрие“ естрогени в мастните клетки в областта на корема. Но експертите предупреждават, че натрупването на излишни мазнини повишава риска от диабет, метаболитен синдром и сърдечни проблеми.

Banner shop

Загуба на костна плътност

След същинска менопауза загубата на костно вещество се ускорява най-много. През първите 5 до 7 години след навлизане в критическа възраст жената може да загуби до 20% от плътността на своята костна система. Това значително повишава риска от остеопороза и фрактури.

Инконтиненция (неволно изпускане на урина)

Хормоните естрогени играят ключова роля и в поддържане на функцията на отделителната система. Затова дефицитът им през периода на постменопауза създава проблем с контрола над задържането на урина.

Болезнен полов акт

След менопауза лигавицата в областта на влагалището става по-тънка и по-малко еластична. Това създава болка и дискомфорт по време на полов контакт. Освен това вагиналните жлези започват да произвеждат по-малко секрет, който обикновено се отделя по време на сексуална възбуда.

Кръвното налягане се покачва

Естрогените поддържат и еластичността на кръвоносните съдове. След менопауза, когато нивата им са занижени, се наблюдава тенденция на повишаване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол. Това увеличава опасността от сърдечни заболявания.

Как да овладеете негативните проявления в периода на менопауза и след климакс?

Тъй като всички описани промени са свързани с ограниченото производство на естрогени, техният недостиг трябва да бъде компенсиран чрез външен източник. За най-добър и безопасен заместител на женските полови хормони се смятат фитоестрогените. Те са растителни еквиваленти на половите хормони естрогени, чиито прием не възпрепятства собственото производство.

Препоръчително е приемът на фитоестрогени да започне своевременно, за да се осигури навременна грижа за женското здраве в периода на същинска и постменопауза. Продуктите от фамилия Феминорм осигуряват цялостна грижа за жените в менопауза и съдържат мощни фитоестрогени за овладяване на менопаузалните оплаквания. Изберете измежду четири природни продукта от серия Феминорм според това в кой етап от климактериума се намирате и каква е степента на смущенията. В периода на постменопауза се препоръчва приемът на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo, който благоприятства здравето на костите и редуцира риска от остеопороза.

borola
Сподели: