предменструален синдром
Време за четене: ... минути

По правило жените са по-сложно устроени от мъжете. В резултат на неоспоримата връзка между тяло и емоции, представителките на нежната половина на човешкия род са пословични и с ирационалния си и твърде противоречив на моменти характер. Цялата палитра от чувства, които бушуват в душата им, особено отчетливо се проявява всеки месец по време на така наречения предменструален синдром. Статистиката сочи, че от честа смяна на настроението, умора, намалена концентрация, депресия, нервност и раздразнителност непосредствено преди менструация се оплакват между 30-80% от дамите в детеродна възраст. Като се вземат предвид и чисто физическите симптоми – гадене и покачване на телесното тегло, които съпътстват това неприятно състояние, положението на засегнатите става наистина нетърпимо.

Причини за предменструален синдром

За съжаление медицината все още не разполага с еднозначен отговор на въпроса какво предизвиква емоционалните и физиологични нарушения при жените преди месечното кръвотечение. Като вероятни провокиращи фактори се сочат:

Хормоналният дисбаланс

Непосредствено преди цикъл нивата на естроген, прогестерон и серотонин в кръвта на дамите са значително понижени. Освен това се наблюдава необичаен метаболизъм на простагландини и ендорфини. Хормоналните колебания няма как да не дадат своето отражение върху организма и крехката психика на жените и съвсем естествено оглавяват списъка на възможните причини за голяма част от физиологичните и емоционални нарушения по време на предменструалния синдром.

Banner shop

Липсата на жизненоважни вещества

В последните години резултатите от редица изследвания сочат, че дефицитът на витамин B-комплекс, витамин E, омега-3 алфа-линоленова киселина, калций и магнезий е пряко свързан с ендокринните и неврохимичните механизми, които провокират неприятните симптоми преди менструация при дамите.

Наследствената обусловеност

Генетичната предразположеност също е сред основните причини за неразположението, което усещат жените в дните, предшестващи месечния цикъл. Това естествено не означава, че дама, чиято майка е страдала от предменструален синдром, задължително ще последва нейната съдба. Само показва, че рискът от появата му в определен етап от живота на представителките на нежния пол с фамилна обремененост е значително по-висок, отколкото при онези жени, при които отсъства фамилна предразположеност.

Овладяване на симптомите на предменструалния синдром

Смущенията, съпътстващи предменструалния синдром, се повлияват благоприятно от промяна в хранителния режим, ограничаване на стреса и умерена двигателна активност. За максимален ефект при овладяване на симптомите специалистите препоръчват приема на фитоестрогени. Феминорм/Feminorm® е най-пълният източник на тези вещества от растителен произход, които структурно и функционално наподобяват женските полови хормони и възстановяват хормоналния баланс. Клиничната практика сочи, че редовният прием на Феминорм овладява невропсихичните и невровегетативните симптоми в 70% от случаите.

borola
Сподели: