профилактика остеопороза при менопауза
Време за четене: ... минути

Необходимостта от профилактика на остеопороза се повишава в периода на менопауза. Нуждата от мерки за превенция на заболяването се базира на естрогенния дефицит в климакса и на още един недостиг. Според научни изследвания, в световен мащаб се наблюдава именно дефицит на Витамин D. Той стои в основата на костното здраве, което е компрометирано в период на менопауза.

В настоящата публикация ще ви споделим кои са най-често прилаганите мерки за профилактика на остеопороза при менопауза и какъв резултат дават.

Хормоно-заместителна терапия за профилактика на остеопороза при менопауза

Хормоно-заместителната терапия (ХЗТ) е насочена приоритетно към естрогенния дефицит в периода на климакс. Тя е основно средство за компенсиране на намалената секреторна функция на яйчниците. Може ли обаче ХЗТ успешно да профилактира остеопороза?

Banner shop

Данни от редица проучвания показват, че приложена самостоятелно, хормоно-заместителната терапия не намалява риска от остеопороза.

При назначена профилактика чрез хормоно-заместителна терапия, нейното действие е необходимо да бъде допълнено с прием на витамин D. Той спомага за пълноценно усвояване на калция и поддържане на здрава костна система.

Комплексна профилактика на остеопороза през менопауза с прием на витамин D и фитоестрогени

Успоредният прием на Витамин D и фитоестрогени при провеждане на хормоно-заместителна терапия гарантира ефективна профилактика на остеопороза. Тази комбинация осигурява няколко безспорни предимства:

  • поради риск от странични ефекти, съвременните хормонални препарати са нискодозови. Съчетанието на витамин D и фитоестрогени води до повишаване на ефективността им.
  • намаляване на сърдечно-съдовия риск през менопауза и спомагане за овладяването на нервно-вегетативните нарушения
  • подобряване на мускулния тонус и значително намаляване на риска от фрактури, предизвикани от понижена костната плътност
  • прекратяването на хормоно-заместителната терапия е продължителен процес, а приемът на фитоестрогени в крайните фази го улеснява и ускорява
  • при някои жени ХЗТ е неприложима. При тях фитоестрогените, допълнени от необходимата дневна доза витамин D, са удачна алтернатива за овладяване на менопаузалните симптоми и превенция на остеопороза

Природна комбинация за гарантирана профилактика на остеопороза при менопауза

Комплексна защита от остеопороза, независимо дали се прилага ХЗТ или не, предлага природният продукт Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Една капсула Феминорм Остео доставя дневното количество витамин D в комбинация с два мощни фитоестрогена. Този състав повлиява благоприятно симптомите на менопауза, заздравява костната тъкан и намалява риска от остеопороза. Феминорм Остео се препоръчва както като допълващо средство при назначена хормоно-заместителна терапия, така и за самостоятелен прием при остеопороза или за превенция на заболяването.

При установена остеопороза или остеопения може да се добави и прием на Остеобор Форте/Osteobor® Forte. Продуктът съдържа съчетание от полезни вещества, които повишават костната плътност и здравина и намаляват ставното възпаление.

borola
Сподели: