Време за четене: ... минути

На 28 юни 2014 година фирма Борола навършва 18 години!

Мобилният екип на рекламна агенция “Трибест” поднесе поздравления за празника на Борола и зададе няколко въпроса на собствениците на компанията, които разкриват интересни истории около учредяване на фирмата, успехите й през годините и посоката на развитие.
Семейството лекари – д-р Петрова и д-р Шахид, което създава и ръководи Борола, в момента управлява бизнеса от офисите в две доста далечни точки на света. Д-р Шахид намерихме в София, а с д-р Петрова се свързахме чрез видеоконферентна връзка в Торонто, Канада.

Д-р Петрова, д-р Шахид, разкажете ни как започна всичко?

Д-р П.: Създадохме Борола през 1996 година, като семейна фирма, специализирана в областта на здравеопазването. Философията на Борола е индивидуален подход към всеки пациент и цялостна грижа за опазване на здравето. Това се постига не само с предоставяне на висококачествени природни продукти, а и с подходящи здравни услуги и информация.

Д-р Ш.: Ето защо от самото основаване на фирмата, в нея работят опитни и висококвалифицирани специалисти от фармацевтичния бранш и в областта на здравеопазването. Екипът ни се радва на компетентността на химици, биолози, физици, лекари, фармацевти и др. За толкова години успяхме да сформираме един работещ екип, благодарение на който Борола печели доверието на хората. Екипът, в комбинация с дългосрочна стратегия и визия за бъдещето, превърна Борола в компания-първенец в сферата на здравеопазването.

Защо фирмата се казва Борола?

Д-р П.: Предложението за име на фирмата дойде от д-р Шахид. Коренът на името „боро” е от санскрит, което в превод означава голям, велик. Освен дълбокият смисъл, който вложихме в името на компанията, дълго време търсихме и как да я визуализираме. Един ден посетихме изложба на българския художник–акварелист Кирил Майски и там открихме и разбира се откупихме негова картина, която много точно отразява целеустремеността на Борола. Съзерцавайки картината с двата бели галопиращи коня, с поглед към светлината, мигновено човек осъзнава философията на Борола и го обгръща вяра в просперитета на компанията.

Как решихте да се занимавате с производство на висококачествени природни продукти?

Д-р П.: Като лекари, в практиката си, ние сме изпитали случаите на изчерпване на лекарствения ефект и необходимостта от добавяне на някои стари и изпитани рецепти с природни продукти. От друга страна отново, благодарение на лекарския опит, знаем че само природни продукти не са достатъчни за цялостното здраве на пациента. Амбицията ни е да организираме и поддържаме работеща система за цялостна здравна грижа и индивидуален подход.

Как Борола реализира тази невероятна амбиция?

Д-р П.: Чрез комбинирането на висококачествени природни продукти и лекарства, медицински услуги – прегледи, диагностика и лечение, и информация – чрез мрежа от обучени медицински специалисти, които да консултират хората, базирани в центровете на фирмата в цялата страна – Клиника Борола – София, магазини Здраве и природа – Шумен, Пловдив и др. Затова за почти всяка медицинска проблематика имаме създадени програми – Имунитет, Фемикер – женско здраве, Окомед – очно здраве, Псоралек – псориазис без страдание и др. Центърът на всяка програма се намира в Клиника Борола, чийто екип от лекари и медицински специалисти, с любов и внимание подхожда към всеки пациент. Към програмите са включени и мрежа от независими специалисти – лекари и аптеки, към които хората могат да се обръщат по местоживеене. Информация за тези специалисти и аптеки по всяко време може да бъде получена от интерактивните сайтове към програмите.

Д-р Ш: Ние сме въодушевени от възможността всеки наш клиент, по всяко време, да има достъп до нас чрез интернет и да получи информация за своя проблем или за конкретен продукт. Борола създаде над 20 сайта, насочени към различни здравни програми, както и към основните продуктови линии на Борола – Фамилия Имунобор, Феминорм, ДжинДжира – медицинска козметика, Околут, Калорекс и др.

Ние сме спокойни, че нашите клиенти могат да се снабдят с необходимия продукт на Борола във всяка точка на страната, чрез нашия електронен магазин МоМо. Не само това, чрез интерактивен чат МоМо, хората получават отговор на въпросите си от медицинския отдел на фирмата.

Доволни сме, когато нашите потребители се чувстват спокойни и сигурни, знаейки, че зад техния проблем стои цялата мощ, познания и ангажираност на нашия екип

Колко продукти на Борола има на българския пазар?

Д-р П: Първият природен продукт на Борола се роди през 2001 година и това е Оксибор Форте – широкоспектърен антиоксидант. Сега Борола произвежда 50 природни продукта и козметична линия ДжинДжира. Освен това фирмата се грижи и за 8 лекарствени продукта, медицински изделия като Лактобор Интим, а научният отдел е в процес на разработване на 5 нови природни комбинации.

Колко представителства има компанията?

Д-р П.: Към днешна дата фирма Борола има 3 представителства. През 1996 г. открихме Борола България, през 2001 г. стартира филиал в Македония и през 2006 година отвори врати и Борола Канада със седалище – Торонто.

Д-р Ш.: Нашите продукти се търсят и от потребители в Гърция, Германия и други европейски страни.

Как се справяте с конкуренцията?

Д-р П.: Ние сме скромни – искаме да бъдем малко по-добри от най-добрите! Борола мечтае да разчупи стереотипите, за авторитета на вносните продукти, в очите на българина. Имаме самочувствие на български производител с конкурентно на световните компании качество.

Нашите продукти са разпознаваеми, с невъзможност да бъдат копирани. Технологичните процеси при производството на всеки природен продукт, както и уникалните формули, са нашите нескрити оръжия, които използваме за борба в ожесточената конкурентна среда. Изградената собствена производствена база в град Сухиндол ни гарантира цялостен контрол на качеството, което също е предимство в конкурентната среда.

Д-р Ш.: Производствените процедури преминават през три вида строг и безкомпромисен контрол. Това са изисквания на Европейския съюз и световния пазар, по които ние се равняваме. Нашият научно-изследователски екип работи в тясно сътрудничество с партньори от 9 страни на Европа, Азия и Америка.

Доколко вашият бизнес е социално ориентиран?

Д-р П: Ние инвестираме предимно в България, което отваря нови работни места. Дейността на Борола отговаря на потребностите на милиони хора, като подобрява качеството на живот и насърчава към опазване на здравето и красотата. Осъзнаваме социалната значимост на нашата дейност и обръщаме голямо внимание на качеството на продуктите и услугиите, които осигуряваме. Горди сме с обученията за пациентите и особено тези с хронични заболявания, както и с информационното осигуряване на лекари, фармацевти и клиенти – немедици.

Днес вече ръководите голям екип. Какво са за вас хората от екипа?

Д-р П.: Най-големият актив на фирмата са хората. Всъщност фирмата е на хората, които работят в нея. Щастливи сме, че с някои от колегите вървим заедно от самото създаване на Борола. Разбира се, като ръководители на компанията се чувстваме отговорни не само за хората от нашия екип, но и за техните семейства. Отношенията с всеки наш служител се базират на взаимно доверие и уважение.

Честит рожден ден на фирма “Борола”, д-р Петрова и д-р Шахид!

Д-р П.: Благодаря ви! Аз вярвам, че този ден е празник, както за целия състав на Борола, така и за нашите дългогодишни партньори и клиенти!

Интервюто води: Ивелина Тодорова, рекламна агенция „Трибест”

borola
Сподели: