естествена алтернатива на хормонозаместителната терапия
Време за четене: ... минути

Вазомоторните оплаквания (топли вълни) сa най-честите климактерични оплаквания, които засягат между 62% дo 83% от жените в западните държави. Това е главната причинa, която води жените при гинеколог. Макар че етиопатогенезата за топлите вълни не е напълно изяснена, се предполага, че в основата е промяна в нивото на ендогенните естрогени.

Интензивността на топлите вълни е най-често слаба до средна, повечето жени страдат от тях средно между 6 месеца и 2 години. При малка част от жените, топлите вълни персистират до 10 години и повече. Други оплаквания, които водят жените при лекаря са безсъние, тревожност, изпотяване, депресия и нарушения в паметта.

Основните здравни рискове в менопаузата обаче са сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), остеопороза, уро-генитални проблеми. Тези оплаквания обикновено се задълбочават в постменопаузата.

До 2002 г. ХЗТ е средство на първи избор при жени в менопауза. Оказва се, че продължителната употреба на ХЗТ увеличава риска от рак на млечната жлеза и ендометриума, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и тромбоемболични усложнения.
И лекари и пациентки търсят разумна алтернатива на ХЗТ при жени в менопауза.
Препаратът Feminorm съчетава благоприятните ефекти на стандартизираните изофлавони от Trifolium pratense (Red clover). Той съдържа четири изофлавона в една капсула.

[title text=”Механизъм на действие на фитоестрогените”]

[bullets color=”#9A345C”]
[bullet]Структурно и функционално наподобяват естрогени[/bullet]
[bullet]Свързват се с естрогенните рецептори[/bullet]
[/bullets]

Те подобряват кръвното налягане и ендотелната функция при постменопаузални жени с Диабет тип 2. Повишават артериалния еластицитет. Съществува обратно пропорционална връзка между приема на фитоестрогени и риска от мозъчен инсулт и миокарден инфаркт. При жени с висок сърдечно-съдов риск, по-големият прием на изофлавони е свързан с по-добра съдова ендотелна функция и по-ниска честота на формиране на атеросклеротични каротидни плаки.

Проучвания доказват, че Генистеин има терапевтичен ефект за предпазване от коронарна артериална болест при остеопоротични постменопаузални жени.

Trifolium намалява значително нивото на кръвната захар и гликирания хемоглобин, повишава нивото на инсулина и подобрява нивата на серумните липиди и значително намалява липидната пероксидация.

[title text=”Основните ефекти на Feminorm са:”]

[bullets color=”#9A345C”]
[bullet]Премахва менопаузалните симптоми[/bullet]
[bullet]Предотвратява атрофия на кожата и лигавиците[/bullet]
[bullet]Намалява риска от остеопороза[/bullet]
[bullet]Намалява риска от ССЗ[/bullet]
[/bullets]

Ефектите са доказани експериментално и клинично. Менопаузалните оплаквания намаляват в 70% от случаите. Намалява загубата на костна маса с 49%. Намалява риска от ССЗ с 20%.

Понякога обаче има нужда от фитоестроген с по-мощен и по-бърз ефект, особено при по-тежки климактерични смущения.

На помощ е препаратът Feminorm Duo, съдържащ Trifolium 250 mg и Cimicifuga 30 mg. Feminorm Duo съдържа четири изофлавона (всички необходими) –Genistein, Daidzein, Biochain A и Formononetin. За разлика от него соята и другите фитоестрогени съдържат само два изофлавона. Предимствата на комбинацията са по-висока ефективност, по-добра поносимост и безопасност и икономически по-изгодна. Освен това Feminorm Duo съдържа тритерпенови гликозиди и други активни съставки, които усилват ефекта.

[title text=”Фитоестрогените съдържащи се във Feminorm Duo са:”]

Trifolium

[bullets color=”#9A345C”]
[bullet]Genistein[/bullet]
[bullet]Daidzein[/bullet]
[bullet]Biochain A[/bullet]
[bullet]Formononetin[/bullet]
[/bullets]

Cimicifuga

[bullets color=”#9A345C”]
[bullet]Тритерпенови гликозиди[/bullet]
[bullet]Цимицифугозид[/bullet]
[bullet]Актеин[/bullet]
[/bullets]

[title text=”Feminorm Duo – механизъм на действие”]

Trifolium

[bullets color=”#9A345C”]
[bullet]Селективно се свързва с естрогенните рецептори[/bullet]
[bullet]Потиска раковите клетки[/bullet]
[/bullets]

Cimicifuga

[bullets color=”#9A345C”]
[bullet]Естроген рецепторен ефект[/bullet]
[bullet]Понижава LH[/bullet]
[/bullets]

Feminorm Duo има и адитивен ефект – естроген рецепторен ефект и непотиснато собствено производство на естрогени. Но при менопауза със силно изразени симптоми на безсъние, тревожност и особено съчетани с депресивни състояния, Feminorm Duo понякога не е достатъчен. Тогава клиницистът се нуждае от съчетание на най-мощни фитоестрогени и естествен психичен синхронизатор.

От менопаузалните симптоми най-неприятен е безсънието. Пациентите оценяват безсънието като по-мъчително даже от топлите вълни. Близо 25% от населението страда от безсъние и около 66% от жените в менопауза и перименопауза имат такива оплаквания. Безсънието е органически свързано с тревожност и депресия. Около 25% от жените изпитват тревожност и депресия в живота си.

Сънотворните лекарства имат сериозни нежелани ефекти като привикване, нарушават нормалните фази на съня и жената не се събужда отпочинала. Съществува връзка между тревожността и топлите вълни. Тревожността повишава честотата на топлите вълни. Пациентите, страдащи от тежка тревожност страдат 5 пъти повече от топли вълни. С възрастта нивото на мелатонина и серотонина намалява.

Мелатонин се синтезира естествено от аминокиселината триптофан (чрез синтез на серотонин) от ензима 5-хидроксиндол-O-метилтрансфераза. Много биологически ефекти на мелатонина се осъществяват чрез активиране на мелатониновите рецептори, а други възникват в резултат от ролята му на широко разпространен и много силен антиоксидант със специална роля в предпазването на ядрената и митохондриална ДНК.

Мелатонинът е медиатор, производен на серотонина. Той се съдържа в епифизата. Неговата секреция е слаба през деня, а се увеличава на тъмно. Мелатонинът е наречен “хормон на младостта”, тъй като подпомага съня и подобрява неговите качества. Мелатонинът регулира цикъла сън – бодрост и синхронизира биоритмите. Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция. Мозъкът, съставен от 50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненаситени масти, е много чувствителен към свободните радикали. Намиращата се в основата на мозъка епифиза синтезира мелатонин, който представлява “последния рубеж” срещу свободните радикали, атакуващи мозъка.

Мелатонинът понижава и нивото на LDL-холестерол, предпазва от някои видове рак, стимулира имунната система и намалява страничните ефекти от химиотерапия и лъчетерапия. Доказано е, че с възрастта циркадните системи в човешкия организъм се нарушават. Както е и с повечето хормони, при остаряване нивото на мелатонина спада драстично – у 80-годишния човек например стойностите му в серума са едва 10 % от стойностите при 20-годишни младежи.

Последица от това е значимата промяна в редица жизнено важни параметри. Особено важно е, че се повлиява негативно цикълът сън – бодрост; нощем температурата на възрастните не спада, което означава, че не могат да се състоят възстановителните процеси на тъканите и органите. Приемът на мелатонин скъсява времето на заспиване и удължава общото време на сън. Така мелатонинът успява да настрои правилно вътрешния ни биологичен часовник. Освен това е доказано, че той намалява чувството за умора, дезориентация и колебания в настроението на повече от 50 % от хората, които го ползват.

Източник: GPNews.bg – новини за общо практикуващия лекар

borola
Сподели: