Mенопаузата и вагиналната сухота
Време за четене: ... минути

Въпреки, че много жени считат отърваването от дамски превръзки за много приятно събитие, съпътстващо навлизането в менопауза, също толкова много от тях усещат и затруднението и дискомфорта, които носи загубата на естествената влажност на интимните зони.

С навлизането в менопауза, когато естрогеновите нива сериозно намаляват, стените на влагалището изтъняват, губят еластичността и естественото си лубрикиране, характерни за по-ранните етапи на живота с балансирани хормонални нива. Последствията от това се изразяват в няколко от характерните за менопаузата симптоми като вагиналната сухота, диспареунията (болки при полов акт) и др. Това са може би най-силно повлияващите самочувствието на жената симптоми, засилвайки негативните последствия от менопаузения период. Намаляването на естественото вагинално овлажняване предизвиква често и кървене и раздразняване на гениталните зони по време на сексуален контакт.

Нормално ли е това?

Болките и дискомфорта при полов акт не се появяват само в единични случаи. Напротив, жените в менопауза, които се сблъскват с тях, могат да бъдат спокойни, защото не са сами в тази битка. Над 50% от менопаузалните жени споделят за поява на вагинална сухота, а над 80% от тези дами споделят, че това им носи болка, сериозен дискомфорт или притеснения.

Banner shop

Защо се появяват тези затрудняващи сексуалния живот симптоми?

Причината се крие в естрогена – този женски хормон, чието име стои като залепено към думата менопауза във всеки научен текст по темата. Една от многото роли на естрогена е да поддържа вагиналното здраве като стимулира овлажняването на влагалището и поддържа еластичността му. Съответно намаляването на количеството му през менопаузата е отговорно за по-нееластичната, суха и с изтънени стени вагина.

Какви мерки могат да се предприемат срещу вагиналната сухота и диспареунията през менопаузата?

Една от сериозните пречки по пътя на справянето с тези менопаузени затруднения се крие в това, че много голяма част от жените приемат темата като табу и не предприемат мерки за преодоляване на тези симптоми, отказвайки да се обърнат към лекар специалист. Около половината от жените в менопауза, които са участвали в проучвания по темата, заявяват, че чувстват сериозни притеснения, обсъждайки интимните последствия от менопаузата.

Освен чистото притеснение за обсъждане на темата, сериозен дял за непредприемането на мерки срещу менопаузалните сексуални смущения се пада и на заблуждението на много жени, че срещу тези смущения няма ефективни възможности за противодействие. А това не е така.

Вагиналният дискомфорт, предизвикан от менопаузата е нормална част от процеса на напредване на възрастта и може да бъде преодолян. За преодоляването му и овладяване на другите смущения, предизвикани от менопаузата, се препоръчва приема на Феминорм Дуо. Съдържащите се в този природен продукт растителни аналози на женските полови хормони – фитоестрогени, спомагат за преодоляване на симптомите, предизвикани от намаленото отделяне на естроген, сред които и вагиналната сухота.

За максимално безпрепятствено преодоляване на сексуалните смущения може да помогне и употребата на Лактобор Интим гел, който подпомага дейността на естествената вагинална микрофлора и способства за нормалното овлажняване на влагалището.

borola
Сподели: