остеопения
Време за четене: ... минути

Остеопения и остеопороза са два различни термина, но с много общо помежду си. Първият се отнася за началната фаза на заболяването остеопороза и се характеризира с различна степен на загуба на костна минерална плътност. Остеопенията може да се определи и като преходен период между здрава костна система и костното заболяване остеопороза.

Остеопения – какво представлява?

При остеопения здравината на костите е по-отслабена от нормалното, но фрактурният риск е по-малък, от колкото при остеопороза. Обикновено първи признаци на това състояние могат да се забележат след 50-годишна възраст. Остеопения може да се приеме като най-ранния признак за загуба на костна плътност и много висок риск от развитие на остеопороза.

Защо остеопения застрашава жените в менопауза?

Този проблем е изключително типичен за жените през климактериума. След 30-годишна възраст костната система на човек навлиза в „низходящ период“ на костно развитие, т.е. костите започват да отслабват и да намаляват своята плътност.

Banner shop

При навлизане в критическа възраст, женският организъм търпи определени изменения и намаляването на костната плътност е неизменен процес от този период.

Силно ограниченият синтез на половия хормон естроген, както и дефицитът на витамин D, обикновено са в основата на загубата на костна маса при менопаузални жени. Но факторът фамилна предразположеност също не е за пренебрегване. Не случайно жените са в пъти по-предразположени към развитие на костното заболяване, отколкото мъжете.

Естрогените са хормони с ключово значение за здравето на костната система. Колкото по-рано спре тяхното производство в женския организъм, толкова по-големи са рисковете от остеопения и остеопороза.
Участието на витамин D в поддържане здравето на костната система се изразява в спомагателната му способност при усвояването на калция. А този ценен минерал е от съществено значение за здравината на костната тъкан в човешкия организъм.

Какви са симптомите на остеопения?

За съжаление загубата на костна плътност не предизвиква нито болка, нито някакви странични прояви. Затова е силно препоръчително през менопаузалния период жените да направят профилактично изследване на минералната плътност на костите чрез напълно безболезнен тест, наречен двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия.

Превенция на остеопения и остеопороза при жени в критическа възраст

Противно на очакванията, при прилагането на хормонални препарати не се наблюдава желания ефект за превенция на заболявания на костната система. За целта специалистите съветват за най-подходяща терапия да се комбинира приемът на фитоестрогени с витамин D, в съчетание с достатъчно количество калций в храната.
Изключителен ефект се наблюдава от приема на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Природният продукт осигурява необходимите количества фитоестрогени в комбинация с качествен източник на витамин D за успешно усвояване на калция.

borola
Сподели: