менопауза
Време за четене: ... минути

Безсъние през менопаузата – кой е “виновникът”?

Много жени в менопауза се измъчват от неприятно безсъние, вследствие на което на следващия ден са вяли, уморени, раздразнителни, а работоспособността им е понижена. Според спецалисти основната причина за поява на безсънието през климактериума е пониженото производство на хормона естроген. Добрата новина за всички жени, преминаващи през този нелек период е, че има няколко съвета, следването на които възвръща отличното качество на съня.

Полезни съвети, които помагат за преодоляване на безсънието?

Понижете приема на кофеин

Кофеин се съдържа не само в кафето. Той присъства и в много енергийни напитки, в черния чай, шоколада и др. Много жени в менопауза се изкушават да посегнат към тях, но истината е, че когато те се приемат през втората половина на деня възпрепятстват набавянето на пълноценен сън през нощта. Ето защо, ако не можете да се откажете от кофеиновите напитки е добре да ги приемате, но в малки количества през първата половина от деня.

Ограничете приема на храна преди лягане

Много жени в менопауза поради забързаното си ежедневие често пропускат някои от храненията си, като за сметка на това се хранят по-обилно преди лягане. Това обаче е изключително противопоказно както за фигурата, така и за съня. Приемът на големи количества храна затруднява храносмилането и води до проблеми със заспиването. За да избегнат тези проблеми жените в менопауза е добре да се хранят в точно определени часове и да не пропускат нито едно от храненията за деня.

Banner shop

Откажете се от тютюнопушенето и алкохола

Немски учени са доказали, че хората, употребяващи тютюневи изделия страдат от по-неспокоен и краткотраен сън в сравнение с въздържателите. Причината за това се крие в стимулиращите ефекти, които никотинът оказва върху нервната система. Според специалисти приемът на алкохол пък води до неспокоен сън и липса на сутрешна бодрост.

Доверете се на доказаните естествени продукти за овладяване на безсънието

Такъв е продуктът от фамилия Феминорм – Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Той съдържа два мощни фитоестрогена и мелатонин. Фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс, като по този начин премахват безсънието. Мелатонинът от своя страна действа синергично с фитоестрогените като подобрява качеството на съня. За още по-успешно овладяване на менопаузалните смущения специалистите препоръчват Феминорм Лека Нощ да се комбинира с друг продукт от фамилия Феминорм – Феминорм Остео/Feminorm® Osteo.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: