безсъние при менопауза
Време за четене: ... минути

Менопаузата е период, който отразява завършека на менструалния период на жената. Това означава, че в организма настъпват определени промени, които слагат край на менструалните цикли на жената и прекратяват нейните репродуктивни способности. И колкото и неприятно да звучат всички тези факти, този период е съпроводен от други, не по-малко неприятни симптоми. Един от тях е безсънието.

Безсъние при менопауза – на какво се дължи?

Въпреки че проблеми със съня могат да застигнат всеки, жените са особено предразположени към безсъние в този деликатен период. Климактериума се свързва и с поведенчески промени и нарушение на други биологични функции като чести смени на настроението, тревожност, стрес и отслабване на паметта.

За основна причина за безсъние при менопауза се смята хормоналния дисбаланс и по-точно дефицитът на половия хормон естроген. Нарушенията в съня при жени в периода на менопауза обаче се свързват и с редица други фактори – нормалните физиологични промени вследствие на напредване на възрастта, нервно напрежение, стрес и поведенчески проблеми. Открива се и индиректна връзка между качеството на съня и нивата на естроген.

Banner shop

Понижаващите се нива на естроген се отразяват и на други функции на женския организъм през критическата възраст. Например появата на сухота във влагалището и впоследствие намалено сексуално желание, което е възможен психологичен фактор за развитие на депресивни състояния, които също могат да предизвикат проблеми със съня. На това се дължи другата предполагаема непряка връзка между ниските нива на естроген и появата на безсъние.

Но фактори като начин на живот (злоупотреба с алкохол, цигари и кофеинови напитки) или сериозни придружаващи заболявания като затлъстяване, сърдечни проблеми, ендокринни нарушения, гастроинтестинални проблеми и др. също могат да доведат до нарушения в съня.

Възстановете съня си по най-правилния начин!

Тъй като хормоналните промени се смятат за основна причина за проблемите със съня при жени в критическа възраст, за най-надежден и безопасен метод за възстановяване на хормоналния баланс се смята приемът на фитоестрогени – естествените природни заместители на хормона естроген. Фитоестрогените са един от най-безобидните и същевременно достатъчно ефикасни средства за облекчаване на неприятните смущения през периода на менопауза.

За жените, при които менопаузалните оплаквания са съпроводени и от проблеми като тревожност и безсъние, се препоръчва към полезните фитоестрогени да се добави и прием на мелатонин за по-добро качество на съня. За целта е създаден универсален продукт, който повлиява и менопаузалните симптоми, и проблема безсъние. Удобен за употреба, Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night е най-подходящото решение за жените, които започват да изпитват проблеми със съня с напредване на възрастта. Комбинацията на два мощни фитоестрогена (екстракти от Trifolium pratense и Cimicifuga) с мелатонин във Феминорм Лека Нощ възвръщат спокойствието и добрия сън.

borola
Сподели: