витамин D
Време за четене: ... минути

Целта на настоящата публикация е да даде изчерпателна информация относно витамин D и значението му за здравето на жени в менопауза и след това. Причината да обръщаме толкова голямо внимание на този витамин е, че в този период жените са предразположени към дефицитът му, което пък е предпоставка за загуба на костно вещество и намален мускулен тонус.

Витамин D – защо е необходим за жени в менопауза?

Недостатъчните количества на витамин D в организма могат да доведат до здравословни проблеми от различно естество – от остеопороза и депресия, до диабет, намалена имунна защита и сърдечни проблеми.

Този витамин е познат още като „слънчевия витамин“, защото се синтезира в големи количества при излагане на слънчева светлина. Но редица проучвания доказват, че при жени в критическа възраст дори продължително излагане на слънчева светлина не е гаранция за достатъчен синтез на витамин D в кожата. А той от своя страна съдейства за цялостното добро здраве и най-вече за здрава костна система и превенция на риска от остеопороза.

В активната си форма витамин D3 (холекалциферол) съдейства за по-добро усвояване на калция и фосфора, с което се гарантира здравината на костите и мускулите – проблем, който често съпътства жени в климактериума.

За съжаление организма не може да го произведе от сам. Можем да си го набавим чрез излагане на слънце, чрез консумация на подходящи храни или прием на природни продукти.

Ползи за здравето от витамин D

  • Превенция на хронични заболявания като сърдечни проблеми, диабет, хипертония и остеопороза
  • Протекция и заздравяване на костите, зъбите и косата
  • Регулиране на клетъчния растеж и активността на здравите клетки
  • Цялостно ограничаване на възпалителния отговор, който е причина за много хронични заболявания
  • Ограничаване на риска от рак на гърдата при жени в постменопауза

Как да приемате достатъчно витамин D през менопаузата?

С напредване на възрастта тялото губи способността си да активира витамин D – това е процес на намалена абсорбция на калций, което е основна предпоставка за намалена костна плътност и повишен риск от остеопороза при жени в постменопауза. Затова основен съвет към жените в този период е да приемат допълнително витамин D.

Комплексно средство, което едновременно облекчава симптомите на менопауза и осигурява необходимата защита на организма срещу остеопороза е Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Този натурален продукт снабдява женския организъм с фитоестрогени за компенсиране на естрогенния дефицит в организма и витамин D3 – активната форма на витамин D, за здрава костна система.

borola
Сподели: