диета при менопауза
Време за четене: ... минути

Диета при менопауза е добре да спазва всяка дама, за да се погрижи за здравето си в този специфичен етап от живота. Кои полезни храни ще запазят женствеността и добрия ви тонус?

През климактериума се увеличава нуждата от известна промяна в начина на живот

Менопаузата представлява неизбежен период, през който всяка жена преминава, достигайки до възрастовия диапазон 40-60 години. Повечето представителки на нежния пол предварително са наясно какво да очакват – топли вълни, понижаване на либидото, тревожност, изпотяване, безсъние. Според специалистите, вследствие на намаленото производство на естрогени през менопаузата, жените са изправени и пред опасност от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Специфичен процес, който дава началото си в периода на менопаузата е и постепенната загуба на мускулна маса. Това съответно води до увеличено количество на мазнини в тялото. Когато дамите са засегнати от този проблем е добре да се консултират със специалист-диетолог, който да им препоръча индивидуална диета при менопауза.

В повечето случаи диета при менопауза, съчетана с физическа активност понижава мускулната загуба, предпазва от остеопороза, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Подходяща диета при менопауза – кои са най-препоръчваните от диетолозите храни?

Едни от нискокалоричните храни, които дамите е добре да включат в своята диета при менопауза, са зеленчуците и плодовете. Те могат да се консумират и в по-големи количества. Зеленчуците и плодовете не натоварват организма с излишни калории и са богати на много полезни вещества.

Според специалистите, не е необходимо диетата при менопауза да бъде бедна на мазнини. Мазнините трябва да идват от здравословни източници и да бъдат консумирани умерено.

Балансираната диета при менопауза трябва да включва прием на омега-3 мастни киселини

Това са есенциални и жизненоважни за организма ненаситени мастни киселини, които за съжаление не се произвеждат в човешкия организъм. Те трябва да бъдат набавяни отвън, именно чрез храната.

Научно доказано е, че техният прием спомага за поддържане на баланс на холестеролните нива и триглицеридите. Също има протективно действие върху сърдечно-съдовата система, подпомага здравословното понижаване на телесното тегло и намалява кръвното налягане. Омега-3 мастни киселини може да си набавите чрез консумацията на:

 • сьомга
 • пъстърва
 • сардини
 • орехи и орехово масло
 • яйчния жълтък
 • херинга
 • камбала
 • шам фъстък
 • соево масло и мляко
 • зеленолистни зеленчуци
 • ленено семе и ленено масло
 • семена от сусам, тиква, мак
 • едамаме
 • мисо
 • тофу

Ролята на фибрите в здравословната диета при менопауза

Фибрите понижават лошия холестерол, което означава, че защитават от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Също така предотвратяват риска от развитието на диабет тип 2 и метаболитен синдром. Според специалистите, включването на фибри в диетата при менопауза помага за понижаване и запазване на теглото.

За оптимален прием на фибри, консумирайте кафяв ориз, овесени ядки, овесено брашно, марули, ягоди, малини и всички видове боб. Дневният прием на фибри за жените в менопауза е 25 – 30 гр.

Калций и витамин D – основни компоненти в правилната диета при менопауза

Приемът на калций чрез диетата при менопауза спомага за поддържането на добра костна плътност. Дневното меню на диетата при менопауза трябва да се съдържа до 700 мг калций.

Витамин D повишава костната здравина, силата и тонуса на мускулите. При липсата на този витамин, калцият не би могъл да се усвои правилно. Недостатъчният прием на витамин D води до липса на мускулен тонус, повишен риск от падания, фрактури и развитие на остеопороза.

Витамин D се съдържа в храни като гъби, скумрия, сьомга, млечни продукти, яйца, зърнени храни, рибено масло, черен дроб, соево мляко и др. Препоръчителният дневен прием на витамин D е 400 IU.

Надеждна здравословна добавка към балансираната диета при менопауза

Освен да спазват правилна диета, по време на климакса дамите е необходимо да приемат и фитоестрогени. Най-добрите средства, съдържащи мощни комбинации от фитоестрогени са продуктите от фамилия Феминорм. Независимо в кои период на менопаузата сте – Феминорм има разработени природни продукти за всеки етап от климактериума.

При леки менопаузални смущения, в периода на пременопаузата или при смущения в месечния цикъл, се препоръчва приема на Феминорм/Feminorm®. Продуктът съдържа пълна комбинация от естествени фитоестрогени за женско здраве през периода на менопауза. Феминорм овладява менопаузалните симптоми, като стимулира активността на естрогенните рецептори, без да потиска собственото производство на естрогени.

Феминорм се приема по 1 капсула, от 1 до 3 пъти дневно продължително време.

borola
Сподели: