горещи вълни менопауза
Време за четене: ... минути

Мъчителните горещи вълни са класически симптом при жени в менопауза. Това е причината да се фокусираме върху тях и да предложим изпитани начини за овладяването им.

Кой е главният „виновник“ за появата на горещи вълни при жени в менопауза?

Като основен фактор за горещи вълни в периода на менопауза специалистите сочат естрогенния дефицит.

С напредване на възрастта и навлизане в менопауза яйчниците, които са основен орган, секретиращ естроген в женското тяло, постепенно губят своите функции. Това води до спад в нивата на естроген, което компрометира много процеси в организма, регулирани именно от този хормон.

Banner shop

Как дефицитът на естрогени предизвиква топли вълни в периода на менопауза?

За да отговорим на този въпрос е необходимо първо да се запознаем с терморегулаторните механизми на тялото.

Телесната температура, както и температурата на заобикалящата среда непрекъснато се променят. Тялото притежава перфектна система за терморегулация и своеобразен „термостат“. При покачване на телесната или външната температура той дава сигнал за охлаждане на организма. С това елиминира опасността от прегряване на вътрешните органи. Повърхностните кръвоносни съдове се разширяват, изпълват се с кръв, периферните зони на тялото (най-вече главата и торса) се затоплят и настъпва изпотяване. В обратния случай телесният „термостат“ включва система за запазване на топлината в тялото и по този начин предпазва от преохлаждане. Тялото започва да трепери, кръвта се оттегля от периферните зони на тялото и се концентрира около най-важните органи.

Непрекъснатите малки колебания в температурата не предизвикват осезаема реакция на организма, защото „термостатът“ има определена буферна толерантност към температурните промени. Именно поради това човек не трепери и не се изпотява непрестанно.

Естрогенният дефицит през климактериума блокира именно тези фини терморегулаторни механизми в женското тяло. В резултат всяко леко колебание на телесната или околна температура води до горещи вълни, изпотяване или треперене при жените в менопауза.

Колко време може да продължи периодът на внезапни и силни горещи вълни при дамите в менопауза?

При болшинството от жените, навлизащи в менопауза, появата на горещи вълни се наблюдава за период от около 2 години. Статистиката показва, че 10% от менопаузалните дами изпитват тези симптоми в продължение на 5 дори 10 години.

Какъв е процентът на жените в менопауза, които страдат от горещи вълни и какви са последствията за здравето им?

Данните сочат, че от горещи вълни в периода на менопауза страдат между 60 и 85% от жените. Тези вазомоторни симптоми се проявяват с различна честота и тежест при всяка дама. При всички случаи обаче са причина за сериозни затруднения със служебните задължения, съня и качеството на живот като цяло.

Освен че са изключително неприятни, честите горещи вълни през менопаузата застрашават сърцето!

Резултатите от американско проучване недвусмислено доказват, това твърдение. В изследването участват 304 представителки на нежния пол на възраст около 50 години. Те не употребяват тютюневи изделия, не са диагностицирани със сърдечни заболявания и имат нормални стойности на кръвно налягане. Членовете на научния екип проследяват ежедневния брой на горещите вълни и осъществяват ултразвукови изследвания. Целта им е да установят дебелината на каротидните артерии на участничките. Сравнителният анализ на резултатите сочи, че жените в менопауза, които имат над 8 пристъпа на горещи вълни дневно, са с по-удебелени каротидни артерии в сравнение с останалите участнички в проучването. От това се заключава, че при тях съществува по-голям риск от поява на сърдечни проблеми. Връзката между топлите вълни и сърдечните проблеми не се влияе от други фактори като тегло, раса, възраст, кръвно налягане и ниво на холестерола. Според авторите на изследването жените, които рядко страдат от горещи вълни в менопаузата, дори не влизат в рисковата група за развитие на сърдечни заболявания.

Какви са общите насоки за облекчаване на мъчителните горещи вълни в периода на менопауза?

И днес продължават проучванията за точните механизми и особености на менопаузата. Това, което се знае със сигурност е, че за по-лесното понасяне на топлите вълни и техните последствия, много важно е:

Коя е тайната за преодоляване на горещи вълни в периода на менопауза?

Отговорът на този въпрос идва от далечна Азия.

Установено е, че азиатките страдат много по-рядко от горещи вълни в периода на менопауза в сравнение с останалите жени по света. Резултати от изследвания сочат, че само 7% от японките имат топли вълни, докато при американките процентът е 55. Това обяснява и липсата на дума в японския речник за „горещи вълни”. Но каква всъщност е тайната на този своеобразен феномен? Оказва се, че тя се крие в начина им хранене.

Азиатските жени снабдяват организма си със зеленчукови протеини и по-малко с животински. Освен това употребяват много малко мазнини за сметка на продуктите съдържащи соя, които са източници на фитоестрогени.

Фитоестрогените имат структура и функция, които са много близки до естествените естрогени в женския организъм

Вследствие на това те компенсират естрогенния дефицит – главният „отговорник“ за появата на горещи вълни в периода на менопауза. Допълнителен плюс от приема на фитоестрогени е, че те понижават високото кръвно налягане и нивата на лошия холестерол и предотвратяват развитието на злокачествени образувания.

Позовавайки се на всички тези данни фирма „Борола“ създава за жените в менопауза, страдащи от тежки горещи вълни, Феминорм Дуо/Feminorm® Duo. Към момента този природен продукт е най-мощният фитоестроген на нашия пазар. Всяка капсула съдържа стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) и Сребърна свещичка (Cimicifuga). Съставките са прецизно дозирани и пречистени до съвършенство. Допълват се и мощно усилват ефекта си. Механизмът на действие на фитоестрогените от двете съставки е лесен и ефективен. Те се свързват със специфичните естрогенни рецептори и стимулират тяхната активност, без да понижават производството на собствени естрогени в организма. Вследствие на това хормоналният баланс се възстановява и тежите менопаузални смущения като горещите вълни се нормализират.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Феминорм Дуо да се приема продължително време по 1 капсула два пъти дневно след хранене. Дълговременната употреба не крие риск за женското здраве поради изцяло природния произход на съставките.

borola
Сподели: