естроген остеопороза
Време за четене: ... минути

Прогресивно намаляващите нива на женския полов хормон естроген по време на менопауза са сред основните предпоставки дамите да са изложени на по-висок риск от остеопороза с напредване на възрастта. Това заболяване поразява всички кости на скелета като води до намаляване на плътността им. Те стават крехки и лесно чупливи, което може да доведе до чести фрактури, дори и при незначителни травми. В статията вижте каква е ролята на хормона естроген за костната плътност и как да предотвратите развитието на остеопороза при менопауза.

Естроген и остеопороза

Хормонът естроген регулира костния метаболизъм. Той е от съществено значение за здравето и плътността на костите, защото насърчава активността на остеоцитите и остеобластите – клетки, които участват в изграждането на ново костно вещество. Когато нивата на естроген започнат да спадат по време на менопауза, жените са в риск от загуба на костна плътност и последващи фрактури.

Затова при навлизане в климактериум е препоръчително дамите да взимат превантивни мерки за профилактика на заболяването

Основните препоръки за добро костно здраве при жените в менопауза са:

Banner shop
  • Прием на храни, богати на калций и витамин D
  • Редовна физическа активност
  • Отказ от тютюнопушене и консумация на алкохол

Добрите хранителни навици са важна част от стратегиите за превенция на остеопороза. Специалистите препоръчват храните, богати на калций да бъдат част от ежедневното меню на менопаузалните дами. Този минерал поддържа здравината и плътността на костите. Може да си го набавите чрез млечните продукти, бобови култури и някои риби, като сьомга. За да се усвоява по-добре от организма, е удачно да се комбинира с прием на витамин D. Може да си го набавите от яйцата и по-мазните риби или под формата на хранителни добавки.

Практикуването на физическа активност е важно за укрепване на мускулатурата и костите. За менопаузалните дами леките тренировки като бързо ходене, леко бягане, плуване и стречинг упражнения са особено подходящи. Най-важното е да се практикуват редовно, дори и с по-ниска интензивност на натоварването.

За да се намали риска от развитие на остеопороза, е препоръчително и преустановяване на някои вредни навици като тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол.

Прием на фитоестрогени – най-добрата стратегия за превенция на остеопороза

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват на жените в менопауза да се доверят на напълно натурален продукт за превенция на остеопороза.

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo е високоефективна комбинация от два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и витамин D в активната си форма (холекалциферол). Фитоестрогените представляват растителни аналози на естрогена, които възстановяват хормоналния баланс при дамите в менопауза и повлияват благоприятно костната тъкан. Витамин D подобрява мускулния тонус и допълнително усилва абсорбцията на калция. Съставките са съчетани така, че се допълват и взаимно усилват ефекта си. Продуктът се прилага успешно за ранна профилактика на остеопороза и облекчава менопаузалните смущения. Има отлична поносимост при продължителен прием и е с отличен профил на безопасност.

borola
Сподели: