менопауза естроген
Време за четене: ... минути

Женският полов хормон естроген е отговорен за множество процеси в тялото и играе ключова роля в периода на менопауза. Научете повече за хормоналните промени през климактериума и влиянието им върху женското ментално и физическо състояние.

Периодът на менопауза

Менопаузата е периодът от живота на жената, който бележи края на нейните репродуктивни способности. Това е нормален процес, който се причинява от загуба на всички фоликули с яйцеклетки в яйчниците. Когато фоликулите отмрат, яйчниците спират да произвеждат половите хормони естроген и прогестерон. В резултат на това месечният цикъл спира.

Менопаузата обикновено започва между 45-тата и 55-тата година. В годините преди същинския климакс се наблюдават промени в месечния цикъл под влияние на настъпващите хормонални изменения. Този период се нарича пременопауза. След 12 пълни месеца без менструация, жената се счита за менопаузална.

Хормони, участващи в менопаузата

Много и различни хормони участват в климактериума, като отговарят за появата на характерни психически и физически изменения. Основните хормони са естроген, прогестерон и тестостерон, като участие взимат и контролиращите хормони фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон.

Във фазата на пременопауза, яйчниците започват да произвеждат по-малко естроген и прогестерон, и реагират все по-малко на контролиращите хормони. Това води до повишаване на техните нива.

Сред всички посочени хормони с особено значение се отличават естрогените.

Роля на половия хормон естроген в периода на менопауза

Естрогенът има ключова роля в множество процеси в организма. Той спомага за постигане на физическите промени в тялото през пубертета и стартиране на менструалния цикъл. Контролира менструалния цикъл и отговаря за плодовитостта и бременността. Естрогенът е важен и за мозъчната функция, настроението, контрола на холестерола, кожата, костното и сърдечно-съдовото здраве.

С напредване на възрастта яйчниковият отговор намалява, което резултира в колебания в нивата на естрогените и прогестерона. В средата на 30-те и началото на 40-те години яйчниците започват да произвеждат по-малко естроген.

Резкият спад на естрогените през настъпилата менопауза причинява типичните менопаузални симптоми и физически промени. Такива са горещите вълни, нощното потене, проблемите с паметта и концентрацията, раздразнението, честата смяна на настроения, вагинална сухота, кожните изменения. Ниските нива на естроген в периода на климакс са рискови за костно-мускулното здраве. Под влияние на хормоналния дисбаланс костната плътност намалява и се повишава риска от фрактури и заболявания на скелета, като остеопения и остеопороза.

Подход за повишаване нивата на естроген и овладяване на смущенията по време на менопауза

До скоро се считаше, че хормоно-заместителната терапия е единственият начин за преодоляване на хормоналния дисбаланс и овладяване на менопаузалните смущения. Приемът на синтетични хормони обаче, може да бъде рисков за женското здраве. За да се създаде алтернатива на хормоналната терапия, която да бъде ефективна и същевременно напълно безопасна, специалистите отправят поглед към фитоестрогените.

Фитоестрогените се извличат от растения и представляват естествен източник на естрогени. Структурно и функционално приличат на женските полови хормони. При прием се свързват с техните рецептори и стимулират активността им без да пречат на собственото производство на естроген. Този механизъм осигурява постигане на хормонално равновесие и облекчаване на психически и физически оплаквания.

За да овладеете смущенията в периода на менопауза, заложете на продуктите от линия Феминорм. Те са специално разработени на базата на висококачествени природни фитоестрогени с висок профил на безопасност. Осигуряват пълна грижа за женското здраве по време на менопауза.

borola
Сподели: